Dette mener Miljødirektoratet om notimpregnering med tralopyril

Nyheter
0

Er det kunnskapshull om impregneringsstoff?

Havforskningsinstituttet (HI) sikret omfattende oppmerksomhet etter at Dagens Næringsliv brukte notimpregneringsmiddelet tralopyril som sitt hovedoppslag sist lørdag. I en omfattende reportasje var nyhetsvinklingen at et nytt giftstoff fra notimpregnering har blitt funnet i fisk, herunder også oppdrettslaks. I samme reportasje ble det presentert en oppdretter som har opplevd at skjell og kråkeboller døde og ødela livsgrunnlaget hans. Tralopyril var påvist i blåskjellene hans.

I reportasjen fremgikk det videre at det er store kunnskapshull om tralopyril i dag. En studie viser imidlertid at de nivåene HI har funnet i laks er betydeleg lavere enn nivåene som ga helseeffekt hos rotter. Det fremgikk videre at Netkem, som produserer kobberimpregnering, har finansiert forsøksdelen som omhandler opptak av tralopyril i oppdrettslaks.

Les også: Tilbakeviser kunnskapshull og advarsler fra HI 

Tilstrekkelig kunnskap
Stoffer og produkter som brukes for å hindre begroing på oppdrettsnøter reguleres av EUs biocidforordning, som er gjennomført i Norge ved den norske biocidforskriften. Miljødirektoratet er ansvarlig myndighet for biocidregelverket i Norge.

«Miljødirektoratet har tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene av riktig bruk av godkjente produkter til notimpregnering. Vi føler oss trygge på at de vurderinger som gjøres i henhold til biocidforordningen, danner et solid grunnlag for våre vedtak om hva vi tillater brukt i Norge. Det kan være usikkerhet knyttet til produkter som foreløpig ikke er vurdert, men som er tillatt i henhold til vår nasjonale overgangsordning. Det er viktig at det tas hensyn til lokale forhold, siden miljøbelastningen kan bli høy ved spesielle miljøforhold og om nøtene spyles», skriver Miljødirektoratet i en melding.

Å vurdere miljøeffekter av notimpregneringsmidler er komplisert. I godkjenningsvurderingene brukes modeller for å beregne hvor mye som lekker ut i miljøet basert på standardiserte norske miljøforhold og typer oppdrettsanlegg ved riktig bruk.

Disse konsentrasjonene sammenlignes med hvilke konsentrasjoner som viser gifteffekter i standardiserte forsøk. Vurderingene inneholder også vurdering av hva som skjer med stoffene i miljøet, blant annet hvordan de transporteres og hvor raskt de brytes ned.

Hvis EU til slutt konkluderer med akseptabel risiko, kan produktene godkjennes. Dette er imidlertid ikke en garanti for akseptabel risiko under alle forhold.

Les også: Belgisk leverandør: – Bruken av tralopyril i fiskeoppdrett er trygg for fisk, miljø og forbrukere

Det kan det være snakk om spesielle lokale miljøforhold (liten vanngjennomstrømming, lite vannvolum og så videre) eller spyling av nøtene i sjøen, som kan føre til høy miljøbelastning.

Oppdrettsanleggene har et selvstendig ansvar for at måten de driver på ikke medfører uakseptabel miljørisiko.

Vurderer helserisiko
I vurderingen av helserisiko ser man både på risiko for de som arbeider med notimpregneringsmidlene, de som håndterer nettene på anleggene og konsumenter som spiser fisken som har gått i nøtene.

«Våre risikovurderinger viser at riktig bruk av de produktene vi har godkjent, gir akseptabel helserisiko», skriver Miljødirektoratet.

Tralopyril ble første gang godkjent i EU i 2014, med Storbritannia som rapportørland. Stoffet ble godkjent som antigroemiddel (produkttype 21). Vurderingen av eksponering ble gjort for bruk som bunnstoff til båter.

I 2023 overtok Norge ansvaret for revurderingen av tralopyril. Miljødirektoratet vurderer nå stoffet etter nye retningslinjer og studier. Når rapporten er ferdig, og har vært på kommenteringsrunde og diskusjon hos de andre EU-/EØS-landene, avgjøres det om stoffet fortsatt skal være godkjent ved avstemning blant EU-landene i stående komite for biocidprodukter.

Tre produsenter har fått godkjent notimpregneringsmidler
«Vi har vurdert og godkjent midler for notimpregnering fra tre norske produsenter for det norske markedet. De fleste av disse produktene er basert på kobberforbindelser. To av dem (AquaNet Premium og AquaNet Boost) inneholder i tillegg tralopyril.

Vi vurderer nå nye produkter med tralopyril. Den dokumentasjon vi har viser at tralopyril brytes relativt raskt ned i miljøet og har lite potensial for å kunne oppkonsentreres i næringskjeden», skriver Miljødirektoratet.

I tillegg til de produktene Miljødirektoratet har godkjent, er produkter som inneholder sinkpyrition tillatt på markedet i henhold til den nasjonale overgangsordningen uten at de har gått gjennom en risikovurdering i henhold til biocidforordningen. Disse produktene inneholder også tralopyril.

Det ser ut som disse nå dominerer mye av markedet. Sinkpyrition er reproduksjonsskadelig. Det gjør at stoffet normalt ikke skal godkjennes som biocid, men det er ikke endelig vedtatt i EU.

Antall tonn kobber, tralopyril og sinkpyrition til notimpregnering i Norge

2023-tallene er foreløpig ikke tilgjengelige på grunn av tekniske problemer i Produktregisteret.

År Kobber Tralopyril + sinkpyrition Tralopyril Sinkpyrition
2018 1626 46,3
2019 1698 63,5
2020 1539 87,8
2021 1097 112 84,2 27,9
2022 440 108 98 9,8