Lerøy: – Jeg vil se på de muligheter som dukker opp

Nyheter
0

Han var inne i sitt 16. år som styremedlem, hvorav 15 av dem som styreleder i verdens største lakseprodusent, Mowi. Nå sier Ole-Eirik Lerøy takk for seg.

Like etter børsslutt ble det kjent at Ole-Eirik har gitt valgkomiteen beskjed om at han ikke tar gjenvalg som styreleder i Mowi. Lerøy avviser at dette er en avgjørelse med preg av et visst hastverk.

– Nei, ikke på andre måter enn at jeg har sagt at jeg vil tre til side. Og da må jeg si til dem som sitter i valgkomiteen at jeg skal ut. Så istedenfor at jeg skal sitte på oppsigelse frem mot ordinær generalforsamling, er jeg «free to go» om tre uker, sier han til iLaks.

Tjenestetid
I og med at det skal innkalles til ekstraordinær generalforsamling med det formål å velge ny styreleder danner avgangen et visst inntrykk av at noe måtte skje hurtig.

– Det kan du se bort ifra. 15 år er en solid tjenestetid i Mowi, understreker han.

Blant høydepunktene i karrieren som styreleder var å flytte Mowis hovedkvarter fra Stortingsgaten i Oslo og hjem til Bergen, bygge opp en egen fôrdivisjon, samt å endre firmanavnet fra Marine Harvest til Mowi.

Han gjorde seg også bemerket ved å sparke daværende konsernsjef i Mowi, Åse Aulie Michelet, og rekruttere de to følgende konsernsjefer, Alf-Helge Aarskog og Ivan Vindheim, fra ledergruppen han selv kom fra, Lerøy Seafood Group.

Ole-Eirik Lerøy ble hentet inn som styremedlem i Mowi av hovedaksjonær John Fredriksens daværende høyrehånd og «dealmaker» Tor Olav Trøim i 2009. Da hadde han nylig trukket seg fra jobben som konsernsjef og solgt familiens aksjer i Lerøy Seafood Group etter et fiendtlig oppkjøp fra fiskerigiganten Austevoll Seafood.

F.v. Mowis Ole-Eirik Lerøy og Sjømat Norges Geir-Ove Ystmark. Foto: Aslak Berge

Revansj
– Altså, hvis du ønsker revansj, jobber du litt hardere og er enda mer opptatt av å levere ting. Det var slik vi tenkte med Ole-Eirik. Han hadde blitt fratatt livsverket sitt, navnet og alt, uttalte Tor Olav Trøim i boken «Goldfinger – Historien om Mowi», som kom ut i vår.

– Du har ikke nådd pensjonsalder ennå. Hva vil du drive med i tiden som kommer?

– Det vil være å ta vare på egne investeringer. Jeg har en bred portefølje og noen av disse investeringene har jeg brukt mer tid på enn andre. Og så vil jeg se på de muligheter som dukker opp. Jeg har brukt enormt mye av min tid på Mowi, og så jeg vil se til at de vervene jeg tar er forenlig med å heie på Mowi, sier Ole-Eirik Lerøy.

Lerøy har ifølge Kapital en formue på rundt en milliard kroner, som er plassert i eiendom og en rikholdig portefølje av børsnoterte papirer, herunder blant annet Mowi, Pareto Bank, BioFish og DOF.