Har sendt en halv milliard kroner sørover

Nyheter
1371

Det viser en gjennomgang av regnskapene for perioden. 2013-tallene er de nest beste selskapet har levert siden det ble opprettet.

Våren og sommeren 2003 var et svært vanskelig år for familien til Hermann Pettersen, fiskeindustrieieren fra Bø i Vesterålen som på 60-tallet flyttet nordover for å drive fiskeindustri. Pettersen, en «self-made-man» fra yttersida av Vesterålen, gjorde det utrolig godt. Inntil 2003. Da mistet familien hans kontrollen over et mektig fiskeindustri- og oppdrettsimperium med base i Karlsøy kommune i Nord-Troms. Først mistet familien kontrollen over oppdrettsselskapet Dåfjord Laks. Deretter mistet familien kontrollen over Vanna-konsernet, som på det tidspunktet var en av de største aktørene i det norske saltfiskmarkedet. Noen år forut konkursen hadde Vanna-konsernet vært så «frekke» at de satset på et stort klippfisktørkeri i egen kommune i konkurranse med de store aktørene i Ålesund-området.

I en periode forsøkte eierne av konsernet å selge seg ned i Dåfjord Laks, men fikk ingen til å nappe på de prisene som familien ønsket. I stedet ble det det konkurs noen år senere. I dragsuget av konkursen (oktober 2003) gikk også fiskefôrfabrikken i Loppa (Polarfeed), Dåfjord Slakteri og Ishavslaks.

Nordlandsbanken (invest) og Nordea overtok først konkursboet i Dåfjord Laks. Selskapet skiftet navn til Aurora Salmon og i 2005 inngikk bankene en avtale med Lerøy-konsernet, som skulle vise seg å bli gullkantet for Lerøy.

Bankene fikk 1,4 millioner Lerøy-aksjer og 63 millioner kroner i kontanter for Aurora Salmon. 1,4 millioner Lerøy-aksjer ville i dag ha vært verdt nær 300 millioner kroner.

For Lerøy har handelen var fantastisk butikk. Omsetningen har steget fra 200-300 millioner kroner i 2004-2005 til den passerte en milliard kroner i 2013. Selskapet har bygget sten på sten etter kjøpet i 2005 og i 2013 toppet det seg for det austevoll-dominerte Troms-selskapet.

 

Lerøy Aurora hadde en driftsmargin på 35,3 prosent i fjor. Før skatt hadde selskapet et overskudd på nesten 353 millioner kroner.

Ser vi på regnskapsperioden 2005-2013 ser tallene slik ut:

Omsetning: 5,0 milliarder kroner.
Driftsresultat: 1,3 milliarder kroner.
Resultat før skatt: 1,2 milliarder kroner.
Årsresultat: 883 millioner kroner.
Avgitt konsernbidrag: 539,5 millioner kroner.
Driftsmargin for perioden: 26 prosent.
Resultatmargin (etter skatt): 17,7 prosent.

Bare i år har Lerøy-konsernet mottatt 226,4 millioner kroner i konsernbidrag fra Lerøy Aurora.

Og familien Pettersen, spør du kanskje?

De driver fortsatt med fisk og lever i beste velgående. Hermann Pettersen (79) driver Hermann Export med base i Havøysund. Han arbeider fortsatt med spesialiteten saltfisk. I perioden 2010-2012 tjente selskapet hans 24,2 millioner kroner før skatt. I sommer overtok Pettersen også Røkkes fiskeindustribedrift i Mehamn. Han har i «godt voksen alder» startet selskapet Mehamn Fiskeindustri til lokal jubel. Linda og Wiggo Pettersen kontrollerer Hermann Export, men Hermann Pettersen er eneaksjonær i Mehamn. Dåfjord Laks var ledet Roy Arne Pettersen (58). Han har i mange år drevet Fiskeindustribedriften Forsøl As, som på grunn av et stort underskudd i 2012, samlet ikke har tjent penger de tre siste årene.