Ferskvann tar knekken på Pasteurella-bakterier

Nyheter
0

Pasteurella-bakterien som forårsaker pasteurellose hos oppdrettslaks i Norge ser ikke ut til å overleve lenge i ferskvann. Det viser forsøk gjort ved Veterinærinstituttet i forbindelse med forskningsprosjektet Pasteurellose hos norsk laks.

Forsøk med ferskvann ble utført etter en epidemiologisk undersøkelse viste at sannsynligheten for utbrudd av pasteurellose øker signifikant etter termisk eller fysisk avlusing med sjøvann, men ikke i etterkant av ferskvannsbaserte avlusinger.

I laboratorieforsøket ble det undersøkt hvor lenge bakterien ‘Pasteurella atlanticus’ overlever i vann med ulik saltkonsentrasjoner. Ved eksponering for 100 prosent ferskvann var bakterien inaktivert innen cirka én time.

– Tidligere arbeid har også vist at skjult infisert fisk skiller ut sykdomsfremkallende bakterier under stressende håndtering. Det er derfor grunn til å se nærmere på om ferskvannsbaserte avlusninger kan redusere alvorlighetsgrad av og antall sykdomsutbrudd etter slike behandlingene, sier seniorforsker og prosjektleder Duncan Colquhoun i en pressemelding.

Prosjektet Pasteurellose hos norsk laks er finansiert av FHF og jobber med å blant annet beskrive bakterien og øke forståelsen rundt hvorfor bakterien de siste årene  har blitt et stort problem  i norsk havbruk.