Ferjebrann midt på Sognefjorden: Frøy-båter sentrale i redningsarbeidet

Nyheter
0

Ferjepassasjerene ble evakuert ombord i et servicefartøy.

110 Vest meldte onsdag formiddag at det brant i maskinrommet på fergen «Stord», på sambandet Lavik-Oppedal. Dette er en eldre tradisjonell ferge, bygd i 1987, og ikke en el-ferje.

Ulykkesbåten hadde 14 passasjerer og et mannskap på åtte, og lå to og en halv kilometer fra Lavik kai, midt på Sognefjorden. Det er ikke meldt om personskade. Ferjen hadde ikke fremdrift og drev vestover fjorden.

–  Alle er i sikkerhet per nå. Andre båter i nærheten hjelper til, og vi sender lokalt brannvesen, uttalte vaktkommandør Tore Fanebust hos 110 Vest til Bergens Tidende.

Passasjerene reddet om bord i oppdrettsfartøy
I følge avisen skal passasjerene ha blitt evakuert ombord i et oppdrettsfartøy. Oppslag på Marine Traffic viser at «Frøy Stadt» har lagt like ved havaristen.

– Vi henviser til HRS og politimyndigheter i redningsaksjoner. Frøy plikter og vil selvsagt stille aktuelle fartøy til disposisjon på forespørsel fra myndighetene eller forespørsler direkte fra fartøy om bistand, ved hendelser, opplyser COO Arnt Solheim hos Frøy til iLaks.

I tillegg til «Frøy Stadt» har også «Frøy Junior» og «Frøy Challenger» kommet til, fremgår det  på Marine Traffic.

«Frøy Junior». Screenshot: Marine Traffic

De evakuerte på land i Lavik
Bergens Tidende har skrevet at brannmannskap ble flydd ut med helikopter til ferjen.

– Det blir også nå sendt ut lokalt brannmannskap til ferjen i ambulansebåten, opplyste Stig Roger Eide til lokalavisen Firda. Han stod på kaien i Lavik.

Klokken 11.05 ble det meldt det at alle de evakuerte var kommet på land på Lavik ferjekai. Firda informerte om at en person er sendt med ambulanse til helsesjekk, men dette er av andre helsemessige årsaker, og skal ikke være relatert til røykskader.

– Mayday-meldingen kom inn klokken 09.54, har redningsleder Hans Jakob Gulliksen i Hovedredningssentralen opplyst til Bergens Tidende.

Ferjen ble slept og lagt til kai i Brekke på sørsiden av fjorden. Klokken 14.28 ble brannen meldt slukket.

Nødetatene på plass på Lavik ferjekai. Screenshot: Statens vegvesens webkamera