Ny studie viser krillmel forbedrer skinn og reduserer lakselus 

Nyheter
0

En nylig utgitt studie utført ved ILAB (Stiftelsen Industrilaboratoriet) i samarbeid med Aker BioMarine, QuantiDoc og Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen, evaluerte eEekten av en krillmeldiett på hudhelse og reduksjon av lakselus hos atlantisk laks.  

Studien konkluderte med at inkludering av krillmel (åtte prosent) viste positive effekter på skinnhelse, og var effektiv for å redusere antall lakselus hos smolt.

Dårlig skinnhelse og utbredelse av lakselus er en betydelig utfordring i laksenæringen i dag. Dagens behandlinger og håndtering kan føre til økt fiskedødelighet og redusert vekst, noe som påvirker lønnsomheten og utfordrer fiskevelferden. Denne situasjonen understreker det presserende behovet for fiskesensitive kontrolltiltak, inkludert funksjonell ernæring, supplert med funksjonelle ingredienser som antarktisk krill i fiskefôret.  

– Vi tok utgangspunkt i hypotesen om at et funksjonelt kosthold med krillmel kunne påvirke hudslimhinnehelsen hos laksesmolten, noe som ville hjelpe dem med å håndtere luseangrep. Krillmel tilbyr en rekke næringsstoffer av høy kvalitet som vi trodde kunne være effektive for å øke robustheten til laksens skinnbarriere, noe som ville gjøre dem bedre i stand til å håndtere luseangrep, og derfor satte vi denne teorien på prøve ved vårt anlegg i Bergen, sier Susanne Håvardstun Eide, forskningskoordinator i ILAB, i en pressemelding.  

Krillmel er en kilde til en balansert aminosyreprofil, fosfolipider, omega-3 fettsyrer og andre verdifulle mikronæringsstoffer. Det er imidlertid ikke publisert noe om effekten av krillmel på slimhinnebarrierene og luseangrep hos laks, før nå.

Krillmel. Foto: Aker BioMarine

Det 86-dagers fôringsforsøket ble utført i seks 500L-tanker ved ILABs anlegg i Bergen, der hver tank inneholdt 50 smolt. I løpet av de første åtte ukene av forsøket fikk laksen ett av to testfôr (åtte eller 12 prosent krillmel) eller et kontrollfôr som etterlignet et konvensjonelt laksefôr. Etter denne første fôringsperioden ble fisken i to uker utsatt for luseangrep, samtidig som testfôrene ble opprettholdt.  

Viktige resultater etter lakseskinnslimhinnehelse og lakselusutfordring: 

  • Slimhinnerespons etter åtte ukers fôring og før lus: åtte prosent krillmåltidsgruppen viste signifikant forbedring i hudslimhinnehelsen målt på parameterne hudslimhinnestørrelse, volumetrisk  tetthet og økning i forsvarsaktivitet.
  • Resultater for lakselusreduksjon: Gruppen med åtte prosent krillmel hadde statistisk signifikant lavest antall lakselus sammenlignet med de to andre gruppene. 

    Karin Pittman

– Dette er den første studien i sitt slag som indikerer potensialet til krillmel som en del av en funksjonell ernæringsstrategi for å forbedre hudhelsen og redusere lakselus hos atlantisk laks, sier Karin Pittman, professor Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen og CSO i Quantidoc. 

– Basert på denne studien og våre tidligere forsøk, kan vi trygt anbefale en inkludering av åtte til ti prosent krillmel for små utviklingsstadier, mens for større fisk og slaktelaks vil et inkluderingsnivå på ti til 12 prosent være fordelaktig, sier Kiranpreet Kaur, direktør for FoU Fiskehelse og ernæring i Aker BioMarine.