Her ligger fôrflåten til Måsøval under vann ved Stad. Oppdrettsselskapet jobber på spreng for å få den fjernet

Nyheter
0

Krevende vær- og strømforhold gjør fjerningsarbeidet svært vanskelig.

For syv uker siden kom en slepebåt fra i nød og grunnstøtte utenfor Hoddevik ved Stad. Måsøval hadde leid inn Kristiansund Taubåtservice for å transportere deres nye fôrflåte over Stadhavet.

Havariet førte til at fôrflåten grunnstøtte like oppunder det massive Stadplatået. I går ble det kjent at flåten hadde kollapset og nå ligger under vann. Berit Flåmo, som er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Måsøval, forteller om et krevende arbeid.

– Dette er et svært værhardt område. Det vil kreve en omfattende operasjon å få ryddet opp, og den vil være helt avhengige av et tidsvindu med brukbare værforhold, sier hun til iLaks.

Analyserer 50 år med værdata
Havområdet utenfor Stad er et av de tøffeste langs norskekysten. Oppdrettsselskapet arbeider intenst med å få fjernet vraket. De har fått koblet på et solid team på jobben.

– De fremste fagmiljøene i Norge er hentet inn for å bistå med å kartlegge, evaluere og vurdere situasjonen og utrede alternativene for å rydde opp, forteller Flåmo.

Hun legger til:

– Det inkluderer Norce, Multiconsult, Nordic Subsea, TM og IMCD. Det jobbes med miljøkartlegging, analyse av 50 år med værdata og risikoidentifisering/tidlig vurdering.

Har kollapset og ligger på skrå. Foto: Måsøval

Krevende operasjon
Det omfattende kartleggingsarbeidet har vist at det blir vanskelig å fjernet den ødelagte fôrflåten før høst- og vinterstormene setter inn for fullt.

– Hvorfor tar det så lang tid?

– Den tydelige konklusjonen er fortsatt at det først etter vinteren er mulig å gjennomføre opprydning. Det vil kreve en omfattende operasjon å få ryddet opp, og den vil være helt avhengige av et tidsvindu med brukbare værforhold, svarer hun.

– At deler av flåten har sunket, krever ytterligere kartlegging og undersøkelser med ROV etter vinteren, påpeker hun videre.

Samme mål og utålmodighet
Stad kommune har sendt ut varsel om pålegg om opprydding og potensiell tvangsmulkt til Måsøval. At lokalsamfunnet og kommunen er frustrert, og vil ha fortgang i arbeidet, har lederen for kommunikasjon og samfunnskontakt stor forståelse for.

Hun forteller om en tett og god dialog med kommunen om det som har skjedd.

– Vi har løpende og konstruktiv dialog med kommunen om situasjonen. Vi har samme mål og samme utålmodighet i denne saken, opplyser hun.

Ligger på to til elleve meters dyp. Foto: Måsøval