Nå har Måsøvals havarerte fôrflåte sunket. Den blir ikke fjernet før tidligst til neste år

Nyheter
0

Fôrflåten havarerte utenfor Stad etter at slepebåten som trakk den mistet motorkraften.

For syv uker siden kom en slepebåt i nød og grunnstøtte utenfor Hoddevik ved Stad. Den hadde en fôrflåte til Måsøval på slep. Fem personer ble reddet. Fire av dem fra slepebåten og én fra flåten.

I forbindelse med havariet ble det meldt at flåten hadde sunket. Men så dukket den opp igjen i fjæresteinene et par uker senere. Flåten har kollapset der de lå og ligger nå under vann. Det vil ta tid å få hevet den.

– Konklusjonen er fremdeles at det først etter vinteren er mulig å gjennomføre opprydding, uttaler leder for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Måsøval, Berit Flåmo, til NRK.

Truer med tvangsmulkt
Kystverket ville ha fjernet flåten, men det viste seg å være komplisert. Det børsnoterte oppdrettsselskapet overlot ansvaret for håndtering av saken til sitt forsikringsselskap.

Berit Flåmo, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Måsøval. Foto: Måsøval

– Det er uansvarlig å starte saken nå på grunn av HMS. Forsikringselskapet har saken, har Måsøvals kommunikasjonssjef tidigere uttalt til iLaks.

Flåten ligger på to til elleve meters dyp ved foten av platået ved det værharde Stadhavet.

Stad kommune har sendt ut varsel om pålegg om opprydding og potensiell tvangsmulkt til Måsøval.

– De fremste fagmiljøene i Norge er hentet inn for å hjelpe til med å kartlegge, evaluere og vurdere situasjonen og utrede alternativene for å rydde opp, opplyser Flåmo til NRK.

Innleid slepebåt
Måsøval hadde leid inn Kristiansund Taubåtservice for å slepe fôrflåten, og det var rederiets taubåt «Waterlord» som fikk problemer ved Stad.

Flåten som er bygget i betong, er 40 ganger 20 meter bred og er 8-9 meter høy. Den veier 2.100 tonn og skal ha kostet 45 millioner kroner.

10.000 liter diesel har lekket ut fra flåten. Kapteinen på slepebåten er blitt siktet av politiet for mulig ruspåvirkning.

Det er rettet en henvendelse til Berit Flåmo og Måsøval for ytterligere kommentarer til arbeidet med å få hevet av den havarerte flåten.

Her er Redningsselskapets båt på plass for å redde slepebåten utenfor Stad. Foto: Redningsselskapet