Bakere og frisører er også utsatt for arbeidsrelatert astma

Nyheter
0

Rundt 15 prosent av all astma blant voksne kan skyldes forhold på arbeidsplassen.

I forrige uke hadde NRK fokus på arbeidsrelatert astma i oppdrettsnæringen, basert på en studie fra arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital. «Laksen tar pusten fra arbeidsfolkene,» var tittelen på en av sakene.

Også iLaks og andre bransjemedier omtalte studiens funn: Siden 2019 har universitetssykehuset undersøkt 36 pasienter fra oppdrettsnæringen. 21 av dem fikk diagnosen arbeidsrelatert astma, som vil si at man ikke finner andre årsaker til sykdommen enn påvirkning fra arbeidsplassen.

I reportasjene nevnes det ikke at rundt 15 prosent av all astma hos voksne kan komme fra forhold på arbeidsstedet – fra en rekke yrker.

«Feilaktig bilde»
Sjømat Norge peker derfor på at sakene om arbeidsrelatert astma i laksenæringen kan gi et feilaktig bilde.

Arbeidsrelatert astma er nemlig ikke et særproblem for laksenæringen. Ifølge LHL (tidligere Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) troner disse yrkene på topp når det gjelder hvem som er mest utsatt for sykdommen: Bakere, billakkerere, sveisere, platearbeidere, bønder, frisører, helsepersonell og ansatte i aluminiums-, smelteverks- eller tre og møbelindustrien.

I disse yrkene kan man daglig bli eksponert for ulike typer partikler/støv, røyk, gass og damp.

Det er ifølge LHL vanlig å regne at cirka 15 prosent av all astma blant voksne kan komme av påvirkning på arbeidsplassen. Bakere er blant dem som er utsatt for arbeidsrelatert astma. Illustrasjonsfoto: Vaibhav Jadhav / Pexels

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er sykdommen også vanlig blant personer som jobber i oljenæringen, innen næringsmiddelindustrien og hos renholdere.

Bekymret for økningen
Uavhengig av hvilke andre yrkesgrupper som er utsatt for arbeidsrelatert astma, forteller legene ved St. Olavs hospital at pasientgruppen fra laksenæringen øker. «Ved arbeidsmedisinsk avdeling får vi henvist et betydelig antall pasienter med luftveisplager som arbeider med foredling av oppdrettslaks. De jobber på fabrikker som slakter, fileterer og pakker laksen. Mange av disse har astma som er forårsaket av arbeidet,» skriver universitetssykehuset på sine nettsider.

– Vi er oppriktig bekymret, uttaler lege Carl Fredrik Fagernæs til NRK.

Han leder studien, og forklarer at arbeidere på lakseslakterier kan puste inn partikler fra fiskekjøtt, slim, skinn og blod – og små mengder bakterier og sopp. Dette kan gi irritasjon i luftveiene og utvikle seg til astma.

– For de som blir rammet av yrkesrelatert astma er det selvsagt leit å høre. Havbruksnæringen har deltatt i prosjekt rundt dette, for å se på hva som kan gjøres for å unngå at folk får astma, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, i en sak publisert av bransjeorganisasjonen.