Cermaq om lusesituasjonen: – Noen krevende uker foran oss

Nyheter
0

Cermaq jobber på spreng for å komme under lusegrensen på sine lokaliteter. Det er de ikke alene om.

Mattilsynet har varslet bøter for oppdrettere i Nord-Norge etter at en rekke lokaliteter i flere uker har ligget langt over lusegrensen. Et av selskapene som er rammet av det høye lusepresset er Cermaq, som har lakseoppdrett i Nordland og Finnmark.

– Vi gjør mange tiltak fra sjø til slakteri for å komme under lusegrensen. Vi har økt antall avlusinger i Finnmark til et nivå som er forsvarlig for god fiskevelferd. Samtidig har vi fremskyndet slakteplaner, noe som totalt involverer svært mange medarbeidere på sjø, slakteri og i støttefunksjoner. De gjør en helt ekstraordinær innsats for å håndtere den krevende situasjonen, skriver pressekontakt Astrid Vik Aam i en e-post til iLaks.

De siste ukene har vært røde for Cermaq-lokaliteten Nordnes. Lusetallene for inneværende uke er enda ikke tilgjengelige. Figur: Barentswatch

Risikerer dyre dagbøter
I midten av september fikk Cermaq tilsendt et vedtak om tvangsmulkt og dagbøter på 251.454 kroner, dersom de ikke kom under lusegrensen ved lokaliteten Nordnes i Alta innen 25. september. Per 18. september stod det 758.484 fisk på lokaliteten. På det verste, for to uker siden, var det nesten fem voksne hunnlus per fisk her.

Les også: SalMar og Mowi slipper sviende dagbøter

– Vi har en god dialog med Mattilsynet og hittil har vi klart å komme under lusegrensen innen gitte tidsfrister. Når det gjelder Nordnes måtte vi avbryte avlusing av fiskevelferdshensyn og vi har derfor bedt Mattilsynet om en forlenget frist for å komme under tiltaksgrensen. Vi har ikke fått svar på denne forespørselen, opplyser Aam, fredag.

– Krevende
Også ved de nærliggende lokalitetene Storholmen, Olderfjord og Store Lerresfjord har Cermaq slitt med høyt lusepress. De er langt fra alene i kampen mot lusa i nord: SalMar hadde nesten seks voksne hunnlus per fisk ved en Senja-lokalitet, og Egil Kristoffersen & Sønner har i likhet med Cermaq valgt å fremskynde slakten i enkelte enheter for å få kontroll.

– Vi gjør fortløpende vurderinger i forhold til behandling eller utslakting av fisk, men det er en krevende utfordring å omprioritere tilgjengelige båter, utstyr og mannskap med svært høyt lusepress på flere lokaliteter samtidig. Vi har luseforebyggende tiltak på de fleste anleggene våre, men med fortsatt høye sjøtemperaturer vil vi ha noen krevende uker foran oss i forhold til lusesituasjonen, opplyser Aam.

Les også: Høyt lusepress i nord: – Selv om man slakter ut fisken er det enorme mengder luselarver i sjøen nå