Perlesnormanet bidro til at resultatene til Troland Lakseoppdrett stupte

Nyheter
0

Driftsmarginen sank med 17,7 prosentpoeng. Men samlokalisering i Kinn og Bremanger bidro til grei inntjening for familieselskapet.

Troland Lakseoppdrett driver i Austevoll kommune i Vestland. Årsberetningen fra 2023 oppgir en samlet omsetning på 507,4 millioner kroner, opp fra 385,3 millioner kroner året før.

Selskapet hadde samlokalisering i fjor, og omsetningen knyttet til dette var på rundt 280 millioner kroner, skriver styret. Samlokalisering og samdrift skjer i kommunene Kinn og Bremanger.

Nedgang i resultatene
Årsresultatet før skatt falt 57,7 prosent, ned til 38,8 millioner kroner i 2023. Etter skatt satt de igjen med et netto resultat på 26,2 millioner kroner – opp mot 72,7 millioner kroner året før. Driftsresultatet sank med 65,1 prosent.

– Det ble en utfordrende høst i fjor med tanke på biologi og perlesnormanet. Det var nok hovedårsaken, sier Ole Morten Troland.

Jofrid Troland og Ole Morten Troland under et besøk ved Fossing Storsmolt i Kragerø. Arkivfoto: Stian Olsen

Les også: Økende observasjoner av perlesnormanet – i samme takt som før «skrekkvinteren» i fjor

Netto positiv kontantstrøm fra operasjonell drift ble på cirka ni millioner kroner. Avviket mellom resultatet før skatt og netto positiv kontantstrøm skyldes i hovedsak betalt skatt, kundefordringer, leverandørgjeld og konsernmellomvære – ifølge årsberetningen. Tallene fra i fjor viser markante kostnadshopp, særlig på varer.

Bekymret for nedtrekk
Selskapet ser med bekymring på det vedtatte nedtrekket i sine områder (PO3 og PO4), som vil medføre en reduksjon i omsetning. Styret skriver videre at nye regler for verdsetting av selskapet sine løyver fører til økt formueskatt til selskapets eiere – noe som vil gi en ytterligere økonomisk belastning.

Aksjene eies av Troland-familien sitt holdingselskap, der daglig leder Mons Eivind Troland og hans bror, Ole Morten, sitter på de største aksjepostene (24,3 prosent hver).

Selskapet oppgir en egenkapital på 193 millioner kroner og en gjeld på 102 millioner kroner ved årsslutt. Det er ti ansatte i selskapet.

Les også: – Ikke utsatt nedtrekk – ikke overbevisende begrunnelse

Troland Lakseoppdrett 2023 2022 Endring
Omsetning 507,4 385,3 31,7 %
EBIT (driftsresultat) 32,5 93,0 −65,1 %
Resultat før skatt 38,8 91,6 −57,7 %
Driftsmargin 6,4 % 24,1 %
Alle tall i millioner kroner