Høy tilvekst i varm sjø sender slaktevolumene opp – og prisen ned

Nyheter
0

Logistikken strekkes ut i hektisk marked.

– Det ser ut som det kommer en justering nedover. Så får vi se hvor det ender. Vanskelig uke. Logistikk gjør alt mer kostbart. Man plages mye for å få alt til å gå opp, sier en eksportør til iLaks.

Han viser til laksepriser (til oppdretter) på 62, 64 og 68 kroner for de mest omsatte vektklassene, fra tre til seks kilo.

– 2-3 kg har fått brutalt med juling, så den kommer godt under 50. Det er litt lus som styrer en del.

God tilvekst
Han merker at det vokser godt i sjøen. Den norske laksebiomassen ved utgangen av august var 3,2 prosent over nivået 12 måneder tidligere.

– Det går så det synger etter på slakteriene. Her er mye fisk. Men jeg håper vi kommer litt ned fra slaktevolumene nå, for logistikken er en verkebyll. Den gjør alt veldig komplisert, forklarer han.

– Det er vel 4-5 kroner ned. Og det må det, for det har ikke gått bra denne uken her. Det er ganske mye som står igjen usolgt.

Det går uvanlig mye laks ut av landet for tiden. I forrige uke ble det eksportert 38.407 tonn laks (omregnet til rund vekt), som var ny årsbeste. Dette var til sammenligning ti prosent mer enn i samme uke ifjor, viser eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Press
– Det ble et voldsomt press denne uken, ja. Mildt sagt, sier en annen eksportør, og bekrefter prisnivået.

– Ja, vi har realisert lavere nå. Både oversjøisk og Europa er under sterkt press. Pluss sterkt økende priser på transport grunnet høye volum. Er vi på «all time high» denne uken? spør han retorisk.

– Jeg har kjøpt et par biler på: 3-4 kg 63 kroner, 4-5 kg 65 kroner og 5-6 kg 70 kroner, sier en innkjøper.

– Voldsomt fall på småfisken. Vi snakker 2-3 kg 46-47 kroner, 3-4 kg 62 kroner og 4-5 kg ligger sikkert på 65 kroner og 5-6 kg på 70 kroner. Det er press på alt nå, egentlig, sier en annen innkjøper til iLaks.