Forstår ikke hvorfor lokale eiere skal beskattes hardere enn utenlandske eiere

Nyheter
0

Nordfjord Laks vil heller ha høyere selskapsskatt enn økt grunnrenteskatt og formuesskatt.

De fikk storfint besøk denne uken, Nordfjord Laks og Sande Settefisk. Høyres partileder Erna Solberg kom på visitt i høstsolen på Sørstranda i Gloppen.

Svein Klævold, som er daglig leder i Nordfjord Laks og styreleder i Sande Settefisk, benyttet anledningen til å snakke om skatt med Høyres statsministerkandidat. Både om formuesskatt og grunnrenteskatt.

– Formuesskatt er den verste skatten av dem alle. Uansett om vi tjener penger eller ikke, må vi betale formuesskatt. Det blir for meg helt feil, sier han til iLaks.

Les også: – Den mest næringsfiendtlige skatten vi har er formuesskatten

Forskjellsbehandling
Og det var tydelig at Klævold ikke snakket for døve ører.

Nordfjord Laks-lederen tror det er mange politikere som ikke skjønner hvor negativt formuesskatten påvirker den lokale verdiskapningen.

– Det er kapitalen som ligger i selskapene, som er bygd opp gjennom kanskje tiår, som sikrer framtidig utvikling og trygge arbeidsplasser, understreker Klævold.

Oppdretteren ivrer etter lokalt eierskap. At utenlandske eiere ikke blir beskattet på samme måte som norske, forstår han lite av.

– Denne skatten straffer lokalt og nasjonalt eierskap, mener han.

Les også: «På dette viset vert lokale norske eigarar svært ulikt handsama i høve til utanlandske eigarar og børsnoterte selskap»

Ikke mer grunnrenteskatt
Den daglige lederen var også innom erfaringene med grunnrenteskatten, etter første år med nytt skatteopplegg da han orienterte Solberg. Selv om det er kommet mye kritikk mot grunnrenteskatten, legger ikke Klævold skjul på at han glad for bunnfradraget i den nye modellen.

– Det er vi. Men vi betaler selskapsskatten vår med glede, understreker han.

Med bare to konsesjoner, risikerer oppdretteren likefullt å komme grunnrenteskatteposisjon i år. Det synes han er tankevekkende.

– Hadde vi i Nordfjord Laks kunnet velge, ville vi heller økt selskapsskatten og fjernet grunnrenteskatten og formuesskatten på arbeidende kapital. Selskapsskatten kommer på penger du har tjent, og det er greit, fortalte han til en lydhør Erna Solberg.

F.v.: Jan Ove Rygg (H), varaordfører i Gloppen kommune, Svein Klævold, daglig leder i Nordfjord Laks og Høyres partileder Erna Solberg. Foto: Kjartan Aa Berge