«På dette viset vert lokale norske eigarar svært ulikt handsama i høve til utanlandske eigarar og børsnoterte selskap»

Nyheter
0

Langøylaks-eierne tar ut 100 millioner kroner i utbytte, slik at de kan betjene formuesskatten.

Oppdretteren, som holder til på Møkster i Austevoll, omsatte for 368,9 millioner kroner i fjor. Det er en økning på 114,5 millioner fra året før.

Driftsresultatet endte på 86,3 millioner kroner, noe som ga en driftsmargin på 23,4 prosent.

«Langøylaks produserer laks i produksjonsområde 3  (PO3) og 4 (PO4). Begge desse områda har raudt lys i Trafikklysmodellen, noko som inneber at selskapet sine løyve fra desember 2022, er redusert med 6 %», fremgår det av styrets årsberetning.

Forskjellsbehandling
I år er det innført en verdsettelsesmodell på konsesjoner som skal settes på 25 prosent av omsetningsverdi. I tillegg er den generelle satsen på formuesskatt økt og verdsettelsesrabatten på aksjer redusert.

«I sum vert dette ei vesentleg auke i formuesskatten for selskapet sine aksjonærar. Aksjonærane må ta ut større utbytte for å betale personleg formuesskatt. Dette vil tappe selskapet sin eigenkapital over tid, svekke konkurransekrafta og investeringsviljen», skriver styret, som legger til:

«Utanlandske eigarar i norsk oppdrettsnæring betaler ikkje formuesskatt. For dei børsnoterte selskapa vil ikkje endringa ha betydning, da det er børsverdien 31.12 som ligg til grunn for formuesskatten. På dette viset vert lokale norske eigarar svært ulikt handsama i høve til utanlandske eigarar og børsnoterte selskap».

Styret har foreslått å betale ut 100 millioner kroner til eierne.

Samdrift
Selskapet har tre oppdrettskonsesjoner. I fjor kom det i grunnrenteskatteposisjon. Skattekostnaden knyttet til grunnrenteskatt var på 1,6 millioner kroner.

Virksomheten, som sysselsatte åtte årsverk i fjor, er også andelseier i fire samdriftsavtaler, med en tredel på hver av dem. Disse aktivitetene er lokalisert i kommunene Bremanger, Kinn og Austevoll, og drives sammen med Austevoll Melaks og Troland Lakseoppdrett.

Egenkapitalen ved årskiftet var på 195,5 millioner kroner og totalkapitalen ble 431,5 millioner. Egenkapitalandelen var dermed 45,3 prosent.

Selskapet eies av familiene Møgster og Bjånesøy på Austevoll.

iLaks har vært i kontakt med daglig leder Karsten Inge Møgster. Han ønsker ikke å kommentere, men viser til det som fremgår av det innsendte regnskapet.

Langøylaks 2023 2022 Endring
Omsetning 368,9 254,4 45,0 %
EBIT 86,4 48,5 77,9 %
Resultat før skatt 93,5 50,2 86,3 %
Driftsmargin 23,4 % 19,1 %
Alle tall i millioner kroner