Mistanke om ILA i én enkelt stamfisk hos Benchmark Genetics Salten

Nyheter
0

Torsdag 19. september ble Benchmark Genetics Salten informert av Veterinærinstituttet om at organprøver fra ett individ er analysert som positiv for infeksiøs lakseanemi (ILA). De aktuelle prøvene har svært lave virus nivåer og det har ikke forekommet kliniske tegn på sykdom i karet fisken har gått i, eller anlegget for øvrig.

Karet, som har en fiskegruppe på til sammen 628 stamfisk, er en isolert selvstendig epidemiologisk enhet med separat vannsystem, eget utstyr for røkting og egen dødfiskoppsamler. Stamfisken i den aktuelle isolerte karet er satt i karantene og vil bli destruert. Rogna fra individet som testet positivt er også rutinemessig destruert.

Benchmark samarbeider aktivt med Mattilsynet for å opprettholde høy biosikkerhet ved anlegget. Det er allerede en etablert rutine fra januar 2023 hvor all rogn blir screenet for ILA virus før levering for å sikre at patogener ikke overføres til kunder. Benchmark Genetics Salten gjennomfører derfor screening av melke, rognvæske og organer (hjerte og nyre) fra all stamfisk som strykes samt dødfisk fra alle tanker på lokaliteten.

«Screeningprosedyren som Benchmark anvender er den strengeste og mest sensitive som er tilgjengelig, for å sikre at anlegget har et særskilt høyt nivå av biosikkerhet. Et slikt prøvetakingsregime sikrer at vi får avdekket isolerte hendelser så tidlig som mulig, som igjen bidrar til at vi kan iverksette tiltak og sørge for at konsekvensene blir meget begrenset både for kundene, driften vår, og for fiskevelferden i anlegget», skriver Benchmark i en pressemelding.

«Med bakgrunn i at all rogn som er inkubert er screenet fri for ILA både gjennom rognveske og organprøver, anser vi det som 100 prosent trygt for våre kunder å motta rogn fra anlegget. Vi er i fortløpende dialog med kundene som har ordrer. Vi forventer at hendelsen ikke vil påvirke vår evne til leveranser til våre kunder.»