SalMar-lokalitet ved Senja hadde nesten seks voksne hunnlus per fisk

Nyheter
0

Omfattende luseproblemer i nord. Særlig ille er det i farvannet like sør for Senja.

Rundt Dyrøya, ved Senja i Sør-Troms, har det vokst frem et voldsomt lusetrykk. Fem lokaliteter lyser rødt, med lusenivåer over de tillatte 0,5 voksne hunnlus per fisk. Hardest rammet er lokaliteten Kvitfloget, med 5,88 voksne hunnlus per fisk, viser en oversikt fra Lusedata.

SalMar, som har en rekke oppdrettslokaliteter og et stort lakseslakteri i Senja kommune, er hardt rammet. Av de fem lokalitene som lyser rødt like sørvest for Finnsnes, har SalMar produksjon på fire av dem.

SalMars konsernsjef Frode Arntsen henviser iLaks til oppdrettsdirektør Roger Bekken for å forklare hvordan selskapet håndterer den krevende lusesituasjonen.

Større ressurser enn normalt
– På grunn av unormalt høye sjøtemperaturer i Troms og Finnmark så er lusepresset høyere enn tidligere år. SalMar er i gang med behandlingen, og har satt inn større ressurser enn normalt for å få lusenivået ned til ønsket nivå, kommenterer Roger Bekken.

Til tross for krevende forhold har han god tro på at SalMar vil lykkes med sin lusestrategi i området.

– Med høye sjøtemperaturer øker fiskens forbruk av oksygen, og dette medfører at selve behandlingene vil ta noe lengre tid. Vi forventer at det høye lusepresset i nord vil vedvare i 2-3 uker, sier Bekken til iLaks.

Lokalitet Voksne hunnlus per fisk Virksomhet
Lekangsund II 3,41 SalMar Oppdrett
Storvika V 5,39 Mowi Seawater og SalMar Oppdrett
Sortevika 3,81 Nordlaks Havbruk og Gratanglaks
Skogshamn 1,05 SalMar Oppdrett, SalMar Farming og Havbruksstasjonen i Tromsø
Kvitfloget 5,88 SalMar Oppdrett

Varmt vann
Det er uvanlig varmt vann i området, noe som har gitt gode vekstbetingelser for lakselusen.

– Temperaturene denne sommeren ligger 4-5 grader over normalen. Det har skapt en ekstraordinær situasjon som vi er meget bekymret for, uttalte Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, i en pressemelding onsdag.

Som en konsekvens av at Nord-Norge generelt har lavere sjøtemperaturer er det ikke bygd opp en tilstrekkelig kapasitet for å håndtere det lusepresset en nå opplever.

– Havbruksnæringen bruker brønnbåt- og servicefartøy til å gjennomføre avlusning. Når så mange selskap har behov for avlusning samtidig skaper det kapasitetsutfordinger i Nord-Norge, sier Ystmark.

Aldri vært høyere
– Produksjonen av lakselus har aldri vært høyere i nord enn det den er nå, uttalte havforsker Anne Sandvik i forrige uke.

Hver uke innhenter hun data over hvor mye lakselus det er på oppdrettsfisk. Disse rapporteres av oppdretterne.

Tallene bruker hun til å beregne hvor mye lakselus som slipper ut fra oppdrettsanlegg og hvor de driver med havstrømmene – før de har vokst til smittsomme lus som kan sette seg på fisk.

– I nord så vi en eksplosjonsaktig økning og mangedobling av antall luselarver i sommer, sa forskeren.

Grafikk: Havforskningsinstituttet