Luseeksplosjon i nord. Den varme sommeren får skylden

Nyheter
0

I sør er luseproduksjonen mer på snittet.

Havforskningsinstituttet (HI) opplyser at det har vært en voldsom økning i lus Nord-Norge i juli og august.

Hver uke innhenter forsker Anne Sanvik data over hvor mye lakselus det er på oppdrettsfisk. Disse rapporteres av oppdretterne.

Gode levevilkår
Tallene bruker hun til å beregne hvor mye lakselus som slipper ut fra oppdrettsanlegg og hvor de driver med havstrømmene – før de har vokst til smittsomme lus som kan sette seg på fisk.

– I nord så vi en eksplosjonsaktig økning og mangedobling av antall luselarver i sommer, sier Sandvik.

Hun mener at varmt sjøvann er forklaringen.

– Den store økningen i nord skyldes trolig den høye sjøtemperaturen i sommer. Den har gitt lusene veldig gode levevilkår, sier forskeren.

Figuren viser produksjon av luselarver Per time i produksjonsområde 12, som er i Vest Finnmark. Grafikk: Havforskningsinstituttet

Mer normalt i sør
Sjøtemperaturen i Nord-Norge har vært høyere enn normalt i sommer. HI bekrefter også at dette vises tydelig på deres faste stasjoner for temperaturmåling.

– På en av de faste stasjonene, Eggum, ble det målt hele 16,85 grader i august. Vanligvis ligger temperaturen her, på yttersiden av Lofoten, på rundt 12-13 grader, sier forskeren.

Ifølge HI har vanntemperaturen i Sør-Norge vært omtrent som vanlig gjennom hele sommeren. Selv om det totale antallet voksne hunnlus er like høyt eller høyere enn i nord, er ikke nivået høyere enn det har vært de siste årene.

Tempoet på livssyklusen til lakselus er avhengig av temperaturen. Ved høye temperaturer går den raskere, det vil si at lusene fortere blir voksne og kommer i gang med å formere seg. I tillegg øker evnen de har til å feste seg på en fisk med økende temperatur. Det igjen fører til flere lus, både voksne og yngre, samtidig.

Oppdretterne måler temperaturen på tre meters dyp. Figuren viser mediantemperatur for alle anleggene i Produksjonsområde 12 til og med uke 34. Rød linje er årets målinger, de andre er fra tidligere år. Grafikk: Havforskningsinstituttet