Deloitte har levert en rapport til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), som bestilte en strategisk gjennomgang av Havforskningsinstituttet (HI).
Her skriver konsulentselskapet at HI i større grad bør trekke seg bort fra oppgaver som næringslivet selv har insentiver til å løse.
HI driver med forskning, rådgivning, overvåking og datainnsamling. Dette innebærer å være en kunnskapsleverandør inn mot blant annet havbruksnæringen, som i stor grad ligger til grunn for NFDs forvaltning. Her mener Deloitte at det er behov for statlig styring.
På andre områder mener de at havbruksnæringen selv kan løse oppgavene, uten at det nødvendigvis er behov for HIs innsats. Som eksempler trekker de frem instituttets forsøk knyttet til vekst, utvikling av fiskefôr, nye teknologier, redskaper og produksjonsmetoder.
– En moden næring med kapasitet
Deloitte peker på at oppdrettsnæringen har egeninteresser i å utvikle disse områdene selv, og at flere private aktører jobber med slike løsninger i dag.
«Oppdrettere med høy operasjonell effektivitet og høy fôrfaktor vil kunne levere bedre lønnsomhet, og dermed ha et insentiv til å utvikle disse metodene selv, eller å finansiere forskning på disse områdene,» skriver de i rapporten, og:
«Aktiviteten knyttet til næringsutvikling og operasjonelle forhold i fiskeri og havbruk skyldes også til en viss grad historiske forhold, og at staten har bidratt med risikoavlastning og utarbeidelse av kunnskap som bidrar til næringsutvikling i en tidlig fase. Havbruksnæringen og fiskerinæringen er likevel i dag en moden næring med kapasitet til å selv ta løft innen forskning, utvikling og operasjonell forbedring. Det er derfor Deloittes vurdering at det er potensiale for å skalere ned aktivitet knyttet til slike markedsnære områder som ikke umiddelbart lar seg begrunne ut fra markedssvikt eller kjerneoppgavene til instituttet.»
Må spare penger
HI er underlagt NFD, og rundt 40 prosent av virksomheten er finansiert av departementet. Resten finansieres av eksterne forskningsmidler. De siste årene har HI hatt det de selv beskriver som en «stram økonomi». Veksten i driftsbevilgningene har avtatt, samtidig som at økte kostnader, særlig på drivstoff og strøm, har bidratt til en krevende økonomisk situasjon.
I fjor meldte instituttet at de måtte kutte 170 millioner kroner i budsjettet.
Skal diskuteres
– Det er for tidlig for oss å uttale oss om innholdet og spesifikke anbefalinger i rapporten, uttaler kommunikasjonsrådgiver i HI, Stine Hommedal, til iLaks.
– På generelt grunnlag kan vi si at HIs eget pågående strategiarbeid handler om å definere kjerneoppgavene våre og foreta de nødvendige prioriteringene. I så måte ser vi at Deloitte-rapporten kan bidra inn i dette arbeidet. Hvordan det skal skje blir tema for diskusjoner internt og i dialog med NFD.