Havbruk til havs-konsesjoner lyses ut i første kvartal: – En gigantisk mulighet for Norge

Nyheter
0

Konsesjoner for havbruk til havs skal etter planen utlyses i første kvartal av 2025. Beskjeden møtes med entusiasme i havbruksnæringen. 

Sammen med blant annet SalMar Aker Ocean, Viewpoint og Utror har Sjømat Norge jobbet med å realisere potensialet for havbruk langt til havs over flere år. Nå har fiskeri og havministeren annonsert at konsesjoner for havbruk til havs mest sannsynlig vil lyses ut i løpet av første kvartal neste år.

– Havbruk til havs representerer en gigantisk mulighet for Norge – ikke bare for å øke matproduksjonen av bærekraftige proteiner, men også for å sikre Norges posisjon som en ledende sjømatnasjon også i fremtiden.

Det sier Ole Fretheim, fagsjef for havbruksteknologi i Sjømat Norge, i en pressemelding fra sjømatorganisasjonen.

I forrige uke meldte fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss at Nærings- og Fiskeridepartementet vil utlyse konsesjoner for havbruk til havs i løpet av første kvartal av 2025. IntraFish skrev først om uttalelsen fra statsråden. Foto: Arbeiderpartiet

Det er områdene «Norskerenna sør» utenfor Stavanger, «Frøyabanken nord» utenfor Trondheim og «Trænabanken» i Nordland som er under konsekvensutredning for havbruk til havs.

– Nå det virkelige arbeidet starter
Støre-regjeringen har siden etableringen av Hurdalsplatformen hatt et nedfelt mål om å utvikle et eget konsesjonsregime for oppdrett til havs. Sjømat Norge mener at spisskompetansen innen offshore, maritim og havbruk i den norske næringen gjør Norge godt rustet til å skape en ny industri til havs – og at realiseringen av dette også vil bidra til økt matvaresikkerhet fremover.

Ole Fretheim, fagsjef for havbruksteknologi i Sjømat Norge. Arkivfoto: CageEye

– Det er godt å få bekreftet tidspunktet for konkurransen, men det er nå det virkelige arbeidet starter. Havbruk til havs utgjør en gigantisk mulighet for hele sjømatnæringen og leverandørleddet. Nå må den muligheten gripes riktig, fortsetter Fretheim.

Høye fiskevelferd-forventninger
«Laks er skapt for å kunne vandre langt til havs,» skriver Sjømat Norge. De mener at mange av områdene i havet er godt egnet for havbruk, men understreker at dette må gjøres på en forsvarlig måte: «Mulighetene for helhetlig områdetenkning til havs med god biosikkerhet og fiskevelferd gjør at det er høye forventninger til god velferd og lav dødelighet,» fortsetter de.

Havbruksselskaper har frem til nå ikke kjent hvilket tidsvindu de har måttet forholde seg til. Nå som tidspunktet er annonsert, oppleves det som et viktig signal.

«Med fastsatt tidslinje for konsesjoner til havs er vi ett skritt nærmere realiseringen av en ny industri […] Det er nå viktig at nødvendige krav og retningslinjer kommuniseres raskt, slik at vi kan sikre en grundig og forsvarlig gjennomføring av prekvalifisering- og konkurransefasen gjennom det neste året,» uttaler aktørgruppen.

Les også: Vil ha offshore-oppdrett i midten av havvindparkene: – Mulighetsområdet øker dramatisk når man kan gå dypt

Etterlyser krav til prekvalifisering
I forkant av utlysningene legges det opp til en prekvalifisering av aktørene som skal delta i konkurransen. Dette for å sikre at det er seriøse selskaper, med tilstrekkelig kompetanse og ressurser til å håndtere utfordringene det innebærer å drive med oppdrett til havs, som får delta.

Sjømat Norge mener det er viktig at myndighetenes vurdering av søknader for prekvalifisering er ferdig behandlet i god tid før gjennomføring av selve konkurransen. Hvilke krav som stilles til prekvalifisering eller teknisk regelverk for anleggene er ikke kjent. Det er heller ikke kjent hvilke rammer for tildeling som vil gjelde.

I disse områdene anbefaler Fiskeridirektoratet havbruk til havs. Figur: Fiskeridirektoratet