Søkte om «prodfisk»-dispensasjon fordi innenlandske foredlere hadde tatt fellesferie

Nyheter
0

Men Mattilsynet lot seg ikke overbevise. De mener næringen har et beredskapsansvar.

I sommer opplevde Fylkesnes Fisk utfordringer med fisken sin. Fem prosent av en leveranse måtte klassifiseres som skadet fisk, såkalt produksjonsfisk. Som en følge av dette hadde de behov for å feilrette inntil 30 tonn fisk, som hadde gått til slakteriet Hardanger Seafood. Det viste seg å være vanskelig. Foredlingskapasiteten i Norge var sprengt.

– Det er generelt lite prodfisk nå på denne tiden, men likevel var kapasiteten sprengt innenlands. Fikk beskjed at flere foredlingsanlegg hadde tatt fellesferie samtidig, og måtte bare finne en annen løsning, forklarer daglig leder Erik Fylkesnes i en SMS til iLaks.

Rask respons
Løsningen var å sjekke ut alternativer for å feilrette fisken i ukene 28, 29 og 30. Det fant de raskt ut av. De fant ut at det fantes muligheter både i Danmark og i Polen.

– Fikk umiddelbart alternativt tilbud fra både Polen og Danmark på ledig kapasitet, opplyser han.

På bakgrunn av dette sendte Bremnes-oppdretteren en dispensasjonssøknad til Mattilsynet.

– Vi søkte om midlertidig disp i tre uker for å kunne feilrette «prodfisk» utenfor Norge, da det ikke var kapasitet, og vi ikke fikk solgt den her i landet, bekrefter Fylkesnes.

Næringen må sikre kapasitet
I sitt svarbrev henviser Mattilsynet blant annet til vilkåret særlige tilfeller i fiskekvalitetsforskriftens paragraf 17. Dette vilkåret krever at det må foreligge spesielle forhold som skiller saken i tilstrekkelig grad fra en normalsituasjon.

«Det er næringens ansvar å sørge for at volumet av produksjonsvolumet holdes så lavt som mulig gjennom hele produksjonskjeden, men samtidig ha beredskap for å kunne håndtere variasjoner i volum når dette oppstår», skriver seksjonssjef Kari Haugstad hos Mattilsynet i svarbrevet, før hun legger til:

«Videre er det næringens ansvar å sikre nødvendig kapasitet til feilretting og herunder benytte seg av eksisterende kapasitet i Norge.»

Søknaden ble dermed avslått.

Det er rettet en henvendelse til Mattilsynet for en kommentar.