Sjømatbedriftene etterlyser politisk drahjelp til fiskedisken: – Staten subsidierer produksjonen av hamburgere og pølser

Nyheter
0

«Velg oftere fisk og sjømat,» oppfordrer Helsedirektoratet til i sine nye kostholdsråd. Sjømatbedriftene påpeker et paradoks i butikkhyllene.

Fisk og sjømat to til tre ganger i uken. 300-450 gram – og gjerne som pålegg. Minst 200 gram av dette fra fet fisk, som laks og ørret. Dette anbefaler Helsedirektoratet i de nye kostholdsrådene som ble lagt frem 15. august.

Samtidig ber de oss om å spise mindre rødt kjøtt, og minimere inntaket av bearbeidet kjøtt. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Holmøy Eriksson, mener at maten myndighetene vil vi skal spise har dårligere vilkår enn maten de vil vi skal unngå.

Prisbevisste kunder
– Staten subsidierer produksjonen av hamburgere og pølser for at disse skal være konkurransedyktige på pris, samtidig som fisk, sjømat og andre sunne matvarer blir dyrere, sier Eriksson i en pressemelding, og fortsetter:

– Fisk og annen sjømat er sunne, klimavennlige og ikke minst kjempegode kilder til protein og viktige vitaminer. Paradokset er at myndighetene legger til rette for at du og jeg skal velge mat fra kjøledisken, som myndighetene ikke vil at vi skal spise, sier Robert H. Eriksson. Foto: Sjømatbedriftene

– Vi vet at kundene i butikken er svært prisbevisst, og kanskje enda mer enn før, og da ser vi at sjømatkonsumet er dalende. En av grunnene til det, er at det ikke er fair play i kjøledisken.

Han etterlyser derfor tiltak.

Vil skrote momsen
Som et konkret forslag til hvordan man kan oppnå mer konkurransedyktige priser på sjømat, foreslår Sjømatbedriftene å kutte merverdiavgiften på fisk og sjømat. Ifølge Eriksson har momskutt effekt.

– Vi har tidligere sett at matvarekjeder som har gjennomført slike kampanjer, har opplevd stor økning i omsetningen av sjømatprodukter. Selv om deler av økningen trolig har med selve kampanjen å gjøre, er det utvilsomt at lavere moms vil føre til økt konsum av sunn, god og norsk sjømat, sier han.

– Sjømatbedriftene jobber derfor videre med å få myndighetene til å fjerne merverdiavgift for fisk og sjømat, slik at det blir et enklere valg for kunder i norske butikker å velge mat som både er sunt for kroppen, og sunnere for lommeboken.

Les også: Ber Vedum om å utsette innføring av normpris til etter 2025