Slaktevolumet er årets høyeste – i et sommerstille eksportmarked

Nyheter
0

Over 30.000 tonn laks ble eksportert i forrige uke.

Det har steget i flere uker på rad. Rekorden ble satt i forrige uke. I uke 31 passerte Norges lakseeksport 30.000 tonn (omregnet til rund vekt) for første gang i år. Mer presist var det 30.911 tonn laks som ble sendt ut av landet, viser statistikk fra Norges sjømatråd.

Dette er eksportvolumer en normalt ser på seinhøsten.

At slaktevolumene tar seg opp, i takt med økt tilvekst i varmere sjøtemperaturer på sommeren, er slett ikke uvanlig. Det økte utbudet er da også normalt sett en garantist for fallende spotpriser for laks, særlig siden majoriteten av foredlingsbedriftene på kontinentet har ferieavvikling i perioden. Ifjor falt eksportprisene med 25 kroner i løpet av juli.

Det har ikke vært like store utslag i år. Samtidig som eksportvolumene har tatt av har lakseprisen holdt seg uforskammet jevn og nesten uendret i perioden. Det største prisfallet ble tatt ut tidligere på sommeren i år.

Kilde: Norges sjømatråd

Når laksemarkedet går på høygir, med sesongmessig svært romslige volumer, er det Polen som er største kjøper. Polakkene kjøpte nær en sjettedel av ferskvolumet i uke 31. Det var nær dobbelt så mye som Danmark på andre plass.

Så langt i år har Norge eksportert 714.496 laks, sammenlignet med 730.752 tonn i samme periode i 2023.