For atlantisk laks er sjøtemperatur på 13 °C optimalt for tilvekst. Blir temperaturen høyere enn dette kan fiskens appetitt og fôrinntak påvirkes. EWOS’ produktsjef for vekstfôr, Ernst M. Hevrøy, har tidligere forsket på klimaeffekter hos laks. Han er bekymret for hvordan de sjøtemperaturene vi nå opplever vil påvirke tilvekst ut over høsten og råder oppdretterne til å fôre med tanke på varmen.
Det registreres mot slutten av juli sjøtemperaturer opp mot 20 °C i de øvre vannlag fra Rogaland til Trøndelag.
Varmeperioder gir redusert tilvekst
– Når laks gjennomgår en fjorten dagers varmeperiode vil den typisk komme i en fase hvor matlyst reduseres. Dette gir seg utslag i redusert tilvekst og fôrutnyttelse, sier Hevrøy i en uttalelse til EWOS’egne hjemmesider. Fenomenet gav tydelige effekter i 2004 og 2006, to år med uvanlig varme somre.
Kontrollerte studier
I et prosjekt finansiert av Norges forskningsråd ble laks på 1,6 kg holdt på hhv 13, 15, 17 og 19 °C i 45 dager. Resultater viste en konsistent sammenheng mellom fôrinntak og temperatur gjennom hele forsøket.
Dypere merder positivt
Dagens merder har generelt dypere nøter enn det som tidligere ble brukt. Dette gir laksen større mulighet til å trekke ned på større dyp, og dermed komme unna de varmeste vannlagene. Likevel vil det være klokt å ta sine forholdsregler og ha sjøtemperaturen i tankene under fôring. Hevrøy har følgende tre råd til EWOS’ sine kunder:
1. Det er viktig å fôre intenst i måltidene slik at fisken mettes opp effektivt og ikke holdes for lenge i øvre vannmasser.
2. Hovedmåltid bør fortrinnsvis skje tidlig på dagen mens oksygennivåene er på sitt høyeste. Lavere oksygennivåer sees særlig i fjordlokaliteter når primærproduksjonen av alger avtar på sensommer/høst.
3. Hvis laksen begynner å miste matlysten er det særlig viktig å gi den det fôret den vil ha og ikke redusere fôrtilbudet eller å stoppe fôringen. Det vil gi ytterligere tap av vekst og redusert fôrutnyttelse.
Størst effekt på stor fisk
Fiskens størrelse vil påvirke hvor godt den tåler varmen. For laks på to kilo har EWOS tidligere dokumentert opp til 50 prosent veksttap og fôrfaktorer opp til 2.5 mot normal 1.0, når fisken over en periode på 56 dager opplevde temperaturer rundt 19 °C. EWOS forventer ikke å se like store effekter på liten fisk.
– Vi vil sterkt anbefale våre kunder å gi laksen et fôr med ekstra vitaminer, spesielt vitamin E og C. Fisken trenger å bygge opp antioksidantstatusen slik at den kan beskytte seg mot oksidative prosesser i fasen der temperaturene er høyere enn normalt, sier Hevrøy. Laksen lagrer betydelig fett i muskelen og det er viktig å beskytte mot oksidasjon. Det er svært viktig at dette fôret blir gitt i fasen før fisken reduserer fôropptaket.