Julie (26) forsker på hvordan fiskehelsen kan ivaretas i nye oppdrettsløsninger

Nyheter
0

Gjennom doktorgraden hos Nordlaks håper hun å finne gode tiltak.

Julie Seem så egentlig for seg at hun skulle jobbe med smådyr. Nå er hun dypt inne i oppdrettsnæringen. Da hun gikk ut av veterinærstudiet i Budapest i Ungarn, gikk ferden fra sør i Europa – til Hadsel i Nordland.

Eksponert og lukket
De neste tre årene skal 26-åringen jobbe fulltid med Nordlaks’ aller første doktorgrad. Prosjektet tar for seg hvordan man kan oppnå best mulig fiskevelferd og bærekraftig drift i nye teknologier.

Havfarmen «Jostein Albert» ligger vest for Hadseløy, eksponert mot åpent hav. Foto: Nordlaks

Nye teknologier vil her si eksponert oppdrett, som i «Havfarmen» og den semilukkede løsningen Hydra, som selskapet skal ha på plass til neste år.

Les også: Her herjer uværet med Havfarmen

– Det har gått veldig fort, dette teknologiske spranget, sier Seem.

No-brainer
26-åringen kommer opprinnelig fra Grong i Trøndelag. Med en rørlegger-far som tok oppdrag i laksebransjen, blant annet på slakterier, fikk hun et innblikk i næringen. Under studiene hadde hun flere utplasseringer innen oppdrett.

Så kom hun inn i Nordlaks i mars i fjor, da hun ble ansatt som fiskehelsekonsulent.

Muligheten for å fordype seg i forskning lokket Julie Seem til Nordland. Foto: Privat

– Hva var det som fikk deg inn i oppdrettsnæringen og Nordlaks? 

– Det var veldig tilfeldig. Jeg tenkte jo egentlig å jobbe med smådyr, men så har jeg alltid vært interessert i forskningen. Da tenkte jeg at oppdrettsnæringen var et fint sted. Her vet man jo mye, men ikke alt, sier hun.

– Jeg søkte på jobber, og fikk et veldig godt inntrykk av Nordlaks. Da jeg også fikk høre at det kunne bli muligheter for å ta doktorgrad hos dem, var det egentlig ikke mer å tenke på.

Hemmelige hypoteser
Seem har allerede jobbet med prosjektet i ett år. Hun har tatt prøver av fisk både fra tradisjonelle sjøanlegg, og fra Havfarmen, der Nordlaks nå har hatt noen runder med produksjon.

– Vi har tatt mange prøver av fisk fra forrige produksjon som vil analyseres fremover. Disse skal sammenlignes med prøver fra laks i tradisjonelle anlegg, av samme fiskegruppe og bakgrunn, forklarer Seem.

Med seg på laget han hun to masterstudenter, som bistår med både prøvetaking og oppfølging.

Her er forskeren på jobb på Havfarmen. Foto: Privat

Har dere gjort noen interessante funn så langt?

– Vi har gjort oss opp noen tanker, og har ulike hypoteser. Men jeg vet ikke hvor mye jeg kan si om dette akkurat nå, sier Seem.

– Et stort prosjekt
I fjor døde 62,8 millioner laks i sjøfasen, og 37,7 millioner laks i settefiskfasen i Norge. I tradisjonell sjøoppdrett er fisken mer utsatt for vintersår, lakselus og smittsomme sykdommer. Nye teknologier har heller ikke vært helt knirkefrie.

Les også: Mowi om hendelse i semilukket merd: Ny teknologi, nye utfordringer

– Er det mulig å løse problemet med fiskesykdom og dødelighet?

– Det er jo det vi håper på, da. Litt av målet er å finne ut hvilke tiltak man kan gjøre. I utgangspunktet i de ulike teknologiene vi ser på. Men vi vil automatisk også se på tradisjonell drift, og om det er tiltak man kan gjøre der for å bedre fiskevelferden, og optimalisere slik at man får en mer bærekraftig produksjon, sier Seem.

– Det vi studerer, er hvordan vi kan optimalisere disse teknologiene på fiskens premisser, sier Julie Seem om doktograden. Foto: Nordlaks

– Tanken er at det skal munne ut i generelle anbefalinger for eksponert og semilukket havbruk. Det blir den siste milepælen, så det er et stort prosjekt.

Får flere teknologier å ta av
Til neste år blir det oppstart i den semilukkede teknologien Hydra, forteller forskeren.

– Da vil det komme biologisk oppfølging derfra også.

Nordlaks vil etter planen ha oppstart i den semilukkede løsningen «Hydra» neste år. Da vil Seem og teamet også samle inn prøver herfra. Illustrasjon: Nordlaks/NSK Ship Design

Doktorgraden tas i regi av Nordlaks, med tilhørighet på Universitetet i Tromsø, der Tore Sæternes er hovedveileder. Lars Helge Stien fra Havforskningsinstituttet og Pål Lader fra NTNU er også engasjert. Bjarne Johansen, som er fiskehelsebiolog og driftsleder i Nordlaks, fungerer som intern mentor.

– Jeg har veldig flinke folk med på laget, slår Seem fast.