Braanaas raser mot det han mener er nedbygging og konfiskering av privat eiendom

Nyheter
0

Biomassenedtrekk, grunnrenteskatt, formue- og utbytteskatt skaper utfordringer.

Onsdag la Firda Seafood frem årsresultatet for 2023. Det landet på 634 millioner kroner før skatt, men kunne vært mye høyere.

Overfor Finansavisen påpeker eneeier Ola Braanaas at selskapet har et 12 prosents nedtrekk, så resultatet burde vært nærmere 20 prosent bedre.

– Vi lever dessverre i et land der det er viktigere å spise opp settepotetene enn å sette dem i jorda, sier Ola Braanaas til avisen.

Konsernet, som driver settefiskanlegg, ørretoppdrett, slakteri og eksport, har hovedkontor på Byrknes i Vestland.

Innføringen av grunnrenteskatten belaster årsregnskapet med 105 millioner kroner; 40 millioner kroner i betalbar grunnrenteskatt, og 65 millioner kroner i utsatt grunnrenteskatt.

– Overskuddet som vi og andre oppdrettere har brukt til næringsutvikling langs kysten tas stadig ned av myndighetene, både gjennom reduksjon av produksjonskapasitet, formues- og utbytteskatt for ikke-børsnoterte selskap, og grunnrenteskatten. Samtidig ser vi at drift og utvikling av oppdrettsnæringen blir dyrere fremover. Det er bekymringsverdig, kommenterer Firda-direktør Lina Braanaas Utne.

– Da Vedum og Støre presenterte grunnrenteskatten på Blaafarveværket, sa de at det kun gjaldt de fem største børsnoterte selskapene. Det var en blank løgn, sier hennes far, Ola Braanaas.

Han mener at det er en nedbygging som foregår på Vestlandet, og den er politisk villet.

– Det er ren stalinisme og konfiskering av privat eiendom, sier ørretoppdretteren til Finansavisen.