Fiskeridirektoratet vil legge til rette for omfattende oppdrett på steril, triploid laks i fjorder i Troms og Finnmark. Snart kan denne laksen havne i butikkene. Da bør varsellampene blinke, mener æresdoktor Jan Raa ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT). Han er professor emeritus i mikrobiologi.
– Triploid laks er et økologisk blindspor, mener Jan Raa.
På oppdrag fra Cermaq er har han gitt sine vurderinger av de biologiske konsekvensene av bruk av triploid laks.
Nord24 har fått tilgang til notatet, som er en hard dom over den den modifiserte fisken. Fisken utvikles ved at lakserogn settes i et trykkammer kort tid etter befruktning. Resultatet er at fisken får tre sett kromosomer, i stedet for to. Dermed kan ikke fisken reprodusere seg – den blir steril.
Det har imidlertid sine bieffekter, mener Raa.
«Triploid fisk er langt mindre resistent mot sykdom, parasittangrep enn normal laks. Bruk av fisken i stort omfang vil nokså sikkert medføre økt produksjon av smittestoff i miljøet og bidra til økt forekomst og spredning av gener for antibiotikaresistens», skriver Raa i notatet, som Nord24 har fått tilgang til.
Det er det siste punktet som Raa mener er mest alvorlig. I notatet henviser den dekorerte professoren til denne forskningsartikkelen fra 2011, som viser at det i triploid laks er funnet et betydelig høyere antall bakterier med antibiotikaresistens enn i normal laks.
Det til tross for at den triploide laksen ikke er behandlet med antibiotika, som normalt sett er det som får antibiotikaresistens til å oppstå.
«Bruk av antibiotika er forutsetningen for seleksjon av bakterier med gener for antibiotikaresistens. Man vet ikke grunnen til at triploid laks i større grad enn vanlig laks virker selekterende på bakterier», skriver Raa i notatet.
Overfor Nord24 utdyper Raa hvor merkelig antibiotikaresistensen hos den modifiserte fisken er.
– Det er helt uforståelig at det har utviklet seg resistens mot antibiotika uten at det har blitt introdusert antibiotika i miljøet. Dette er en observasjon som er såpass alvorlig at man bør bruke ressurser på å finne ut hva dette betyr, mener han.