I seng med fienden

Nyheter
778

Dahl er engasjert av ingeniørselskapet Dr Tech Olav Olsen og bransjeorganet Bygg uten grenser for å selge betong til lukkede oppdrettsanlegg. Dahl bedyrer at han ikke er engasjert av Olav Olsen.

– Nei. Jeg har jobbet med betongnæringen. Jeg hjelper betongnæringen på å komme med info om næringen på hva som kan løses med å lukke næringen, sier Dahl til iLaks.

– Er dette fast arbeid eller kommisjonbasert?

– Det er konsulentarbeid, som jeg fakturer. Akkurat nå er det en del av det jeg jobber med. Jeg har mye henvendelser fra investorer som vil inn i lukkede anlegg – både fra Norge og utlandet. Utlandet er ikke noe tema for meg. Grunnen til at jeg arbeider med dette er at jeg vil løse et problem for kysten. Næringen er ikke bærekraftig. Det er godt dokumentert, blant annet på rømmming, lus og kloakkutslipp. Det går gale veien.

– Du har lenge stått for ramsalte angrep mot oppdrettsnæringen. Med din bakgrunn; har du noen motforestillinger mot å selge produkter til norsk oppdrettsnæring?

– Ikke så lenge det er egnet til å løse problemene. Jeg legger ikke skjul på at jeg har vært kritisk til næringen over lang tid, men nå vil jeg gå på et løsningspor. Men i kjølvannet av kritikken må en ha løsninger på problemet. Jeg mener næringen bure vært land for lenge siden, sier han.

– Hvordan har responsen vært?

– Jeg opplever det er bevegelse. Det har lenge vært et paranoid forhold til lukkede anlegg. Vi må gå inn i en situasjon der vi slipper å bale med så store problemer en har idag. Næringens tapstall er store. Vaksinene er for dårlige. Det er selvfølgelig interessant for de som selger pharma – det er mer interessant å gi pasientene en pille hver dag enn å utvikle en vaksine som fungerer.

– Det er ikke noe frontalangrep. Det er jo dokumentert. Jeg synes det er greit å beskrive sannheten. Det dokumentet du sitter på er ikke noe salgsinformasjon. Det er en beskrivelse av sannheten, mener han.

– Rømming er underrapportert. Dette er ikke noe jeg sier, det er noe forskere sier. Jeg stiller spørsmål med seriøsiteten til Fiskeridirektoratet på rømming. De har lenge brukt bruker helt feile tall. Vi beskriver en situasjon, jeg synes en skal kalle en spade for en spade. Jeg forstår jo hvorfor du spør, ved dette gjør vi det motsatte. Næringen snakker om vekst. Men skal næringen vokse, må den tenke nytt.

– Dr Tech Olav Olsen er vel det selskapet som sitter må mest betongteknologi i verden. De har vært med på oljeeventyret fra første dag. De har konstruert samtlige platformer på norsk sokkel, påstår han.

– Har dere fått noen ordrer?

– Nei, vi er ikke der enda. Betong er verdens mest brukte byggemiddel. Heidelberg Cement, som eier Norcem, har levert all betong til Langsand Laks.

– Har det vært et problem at du er med på laget?

– Nei, jeg er kritisk til dagens regime. Ordrer? Vi startet med dette prosjektet for fire måneder siden. Det er tatt beslutning om å gå inn i dette. Vi er i dialog med noen store aktører og også noen mindre, sier Dahl.

– Jeg har de siste par-tre årene skrevet 40-50 debattinnlegg. Men jeg har aldri sagt at denne næringen skal bort.

– Tror du at din rolle som ytterliggående oppdrettsmotstander kan virke salgsfremmende?

– Jeg er kritisk. Det er jo også Veterinærinstituttet. Jeg synes du konstruerer problemer her. Jeg har bistått betongindustrien. Jeg har løpt en del på Stortinget, og har fått en del politiske kontakter etter hvert. Dette er et løsningsorientert. Jeg synes det er feil av deg å kalle dette en salgsbrosjyre eller salgsmateriell. Men du får skrive det du vil.