I dag åpner Mowi sin nye foredlingsfabrikk på Jøsnøya

Nyheter
0

Den startet prøveproduksjon allerede 8. januar, og denne har gått etter planen. Onsdag 19. juni åpner Mowi sitt kombinerte slakteri og foredlingsanlegg på Jøsnøya på Hitra.

Leverandører, ansatte og inviterte gjester vil idag kaste glans over den nye fabrikken. I går var det førpremiere, med 700 barnehagebarn og skoleelever på gjestelisten.

– Det har vært litt av en reise, kommenterer prosjektansvarlig Kolbjørn Jektvik i Mowi.

Seriøse
– Vi begynte å drømme og snakke om et nytt slakteri tilbake i 2010. Vi var så seriøse at vi kjøpte en tomt her på Jøsnøya i 2013, legger han til.

Foto: Mowi

Den nye fabrikken har et areal på 17.500 kvadratmeter og har en årlig slaktekapasitet på 100.000 tonn laks. Det tilsvarer grovt sett en tredjedel av det Mowi produserer i Norge i år.

Selskapets gamle slakteri, på Ulvan på Hitra, ble i vinter solgt til Måsøval.

Foruten fabrikken på Jøsnøya har også Mowi arrangert åpen dag på slakteriet på Herøy i Nordland. Dette arrangementet gikk av stabelen sist lørdag. Med servering av en syv meter lang bløtkake, samt laksepakker, grillmat og sushi til de mange som stakk innom i det fine været, markerte en at Mowi runder 60 år i år, ifølge lokalavisen Herøyfjordingen.

60 år?
På sosiale medier har også Mowi vært aktiv med samme budskap de siste ukene, under hashtaggen #mowi60år.

Selskapet Mowi ble riktignok formelt stiftet høsten 1969, og er følgelig snart 55 år gammelt.

Men dagens Mowi Scotland, som tidligere het Marine Harvest, ble etablert av den industrigiganten Unilever i 1964. Det er 60 år siden i år.

Etableringen og oppbyggingen av Mowi-selskapene er grundig beskrevet i den nylanserte boken «Goldfinger – Historien om Mowi».