90 milliarder i fisk

Nyheter
623

Etter et første halvår preget av vekst og høy inntjening har verdien av Oslo Børs’ fiskeri- og havbruksaksjer steget til 90,1 milliarder kroner. Ingen andre industrisektorer har gjort det så skarpt som nettopp denne industrisektoren på børsen i år.

Størst verdi er det uomtvistelig Marine Harvest som har, med sine 34,5 milliarder kroner. Men på de neste plassene er det endringer. Frøyaselskapet SalMar har nå passert Lerøy Seafood Group som verdens nest største lakseoppdretter – målt i børsverdi. SalMar prises nå til 12,9 milliarder kroner – mot Lerøys 12,5 milliarder kroner. Lerøys majoritetsaksjonær Austevoll Seafood følger deretter med en «market cap» på 8,4 milliarder kroner.

På en oversikt over børsverdiene til fiskeri- og havbruksselskapene er det forøvrig verdt å merke seg at tradisjonelle fiskeriselskaper som Havfisk (tidligere Aker Seafoods) og Domstein kun utgjør marginale verdier sammenlignet med de rene og store lakseoppdretterne. Hardt prøvede Domstein er minst, og prises nå til skarve 77 millioner kroner.

Av alle lakseoppdretterne på børsen er det kun ett selskap som ikke er verdt mer enn en milliard kroner. Det er skotsk, og heter The Scottish Salmon Company. Det andre utenlandske oppdrettselskapet, færøyiske Bakkafrost, prises til romslige 5,9 milliarder kroner.