Vestbris Fiskeriselskap, med fartøyet MS «Vestbris», har i samarbeid med Firda Seafood Group fått tillatelse til levendelagring og salg av makrellstørje.
Vestbris Fiskeriselskap har deltatt i et forskningsprosjekt til Havforskningsinstituttet på levendelagring av størje i tre år. Selskapet er er godt kjent med alle prosesser, fra fangsting og overføring fra not til transportmerd, via sleping av transportmerd og til sist overføring til stasjonær merd, skriver selskapet i en pressemelding.
Formålet med prosjektet er å kunne ta bedre kontroll på kvalieten på fisken, og i større grad kunne tilpasse seg kundene, enn om en avliver fisken på havet. Fisket er planlagt i september og oktober, avhengig av når makrellfisket finner sted. Fangsomådet er satt fra Fedje til Stad.
Inntil 30 tonn
Bjarte Sørhaug er fisker og eier av MS «Vestbris». Han er glad for at de har fått tillatelsen.
– Vi har et ønske om å kunne skape verdier av denne ressursen, og har troen på at levendelagring av makrellstørje er veien å gå for å få dette til. Etter å ha deltatt i dette prosjektet i flere å, med vellykkede forsøk med levendelagring i 2023, er vi veldig glade for å ha fått Firda Seafood Group med på laget, sier han og legger til:
– Dette er et viktig steg videre for å kunne tilby norsk levendelagret makrellstørje til verdensmarkedet.
Men Sørhaug legger ikke skjult på at de har noen utfordringer foran seg.
– Den største utfordringen er å lykkes med å fangste 30 tonn størje. Men vi har troen, sier han.
Utnytte eksportkompetanse
Firda Seafood Group er samarbeidspartner på salg og distribusjon. Konserndirektør for industri og salg, Tore Larsen, opplever at dette utviklingsarbeidet er spennende å ta del i.
– Vi synes dette er et interessant samarbeid, og tror at vår kunnskap og fasilitetene vi har for å ta hånd om og pakke fersk fisk, vil være til stor nytte for verdikjeden. Men det er selvsagt uvant å ikke vite når, og hvor mye fisk det eventuelt blir snakk om. Dessuten er det jo fisk som er av en annen størrelse enn det vi vanligvis tar hånd om, sier han.
Larsen tror at man kan gjøre god nytte av opparbeidet kunnskap om sjømateksport.
– Vi vet at kvaliteten på produkter er avgjørende for sluttresultatet, så i den forstand er dette noe vi er vant med. Vi håper at våre kundekontakter omkring i verden skal hjelpe oss med å oppnå best mulig pris, avslutter han.