Eidesvik Laks får skylden for «Ryfylke-rømmingen»

Nyheter
779

Rømt oppdrettslaks ble funnet i elver i Ryfylke, den første i Suldalslågen 19. september. I november i fjor anmeldte Fiskeridirektoratet saken til politiet. I mars i år kom Havforsningsinstituttet med en rapport som pekte ut den de mente måtte være ansvarlig for rømmingen. Politiet har gitt tillatelse til å offentliggjøre rapporten.

Skjellanalyser gjort av Rådgivende Biologer AS viste tidlig at en stor del av den rømte fisken utgjorde en homogen gruppe som mest sannsynlig kunne knyttes til en rømmingshendelse. DNA-analysene gjort av Havforskningsinstituttet bekrefter dette.

Samtlige lokaliteter som hadde fisk på 1-3 kilo i juli og august i fjor i Rogaland ble undersøkt. Det ble tatt prøver av fisken. 11 lokaliteter med 90 merder ble undersøkt, i alt 17 smoltgrupper ble satt under lupen. Den rømte fisken er av SalmoBreed-stammen.

Havforskningsinstituttet konkluderer videre med at:

«Basert på en helhetlig vurdering av de analysene som inngår i denne rapporten, kan det konkluderes med at de aller fleste rømte laksene i denne saken har sitt opphav fra et eller noen få anlegg med fisk av Salmobreedlinje, og at anlegg 7 er den mest sannsynlige hovedkilden til de rømte laksene. Samtidig er det ikke mulig å utelukke at i tillegg til hovedrømmingen fra anlegg 7, kan også anlegg 5 ha hatt et relativt sett mindre utslipp av fisk.»

Anlegg 7 viser til lokalitet Kunes drevet av Eidesvik Laks AS. Lokaliteten har fisk av Salmobreedlinjen, med rogn levert fra Erfjord Stamfisk AS. Videre viser anlegg 5 til lokalitet Sandvik, drevet av Erfjord Stamfisk AS, rognleverandør for fisken som stod på lokalitet Kunes. Fisken på de to lokalitetene er genetisk svært like, men Havforskningsinstituttet kan likevel peke på en sannsynlig hovedkilde:

«De aller fleste rømte laksene som stammer fra Salmobreedlinjen likner mest på prøven 7A (77 %) (Fig. 4a). Samtidig kunne nesten ingen av de 172 rømte laksene som har Salmobreed’s genmateriale ekskluderes fra 7A ved signifikans 0,001 (Fig. 4c). Dette gir et meget tydelig signal på at anlegg 7, der prøven 7A er tatt fra, er den mest sannsynlig hovedkilden.» Dette skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding i dag.

Eidesvik Laks eies av familen Eidesvik, som blant annet også eier ringnotbåten «Elisabeth». iLaks har forsøkt å få fatt i Lars Magne Eidesvik, som er daglig leder i Eidesvik Laks, men har foreløpig ikke lyktes.