De ansatte tok over skuta.
Inne i startfôringa jobber en ekte veteran i faget. Lisbeth Volden har bodd hele sitt voksne liv her i Straumen. Hun jobbet hos naboen Elkem frem til planene om et smoltanlegg ved siden av ble en realitet i 1986.
I Nordland var det økende behov for settefisk. 32 oppdrettere i fylket etablerte Sisomar sammen med Elkem, og de eide hver 50 prosent av selskapet.
– Den gang var vi vel en håndfull ansatte på Elkem som gikk over til denne nye satsingen på smolt i Straumen, og her har jeg vært siden, sier en fornøyd Volden. Siden nyttår har hun tatt ut AFP og jobber nå annenhver uke, og har ikke tenkt å gi seg med det første.
– Har vært i arbeid i 42 år nå, og noe av det som gjør at jeg fortsatt holder på er at dette er en veldig grei arbeidsplass, ikke minst på grunn av de gode folka her.
I dag er det en omfattende utbygging hos Sisomar, og Volden forteller at det minner mye om tida fra 1986, da de røktet fisken mens det var mye byggearbeider samtidig.
– Jobben har jo endret seg veldig mye siden den gang vi bar fôrsekker på 25 kilo, og det aller meste skjedde med manuelt. Kanskje var vi mer hardhendte håndtering den gang, men fiskevelferden var viktig også da som nå, forteller Lisbeth Volden.
Mange runder i retten
I årene etter etableringen sammen med Elkem, har det vært store endringer frem til at det i dag eies av Eidsfjord Sjøfarm, Lofoten Sjøprodukter og AS Aqua (Sinkaberg-Hansen og Rørvik Fisk).
I år 2000 ble Sisomar solgt til Fjord Seafood, som noen år senere ble slått sammen med Pan Fish og Marin Harvest (nå Mowi). Det ble i kjølvannet strid om tidligere inngåtte avtaler om levering av smolt som ikke ble innfridd.
Det førte til flere runder i rettsapparatet med erstatningskrav opp mot 80 millioner kroner. I en av rettsrundene ble sågar Fjord Seafood frikjent, ettersom tingretten mente det var feil adressat for kravet.
Pantsatte husene
Sandnessjøværingen Jon Meisfjord har selv vært én av mange medeier i Sisomar. Siden han startet som stikkvaksinatør i 1995, har han gått gradene frem til han ble daglig leder i 2013. Mye har skjedd i Straumen de siste tjue åra, som også har bestått av turbulente omstillinger.
– Det har vært noen opp og nedturer siden den gang. Da Fjord Seafood, som eide anlegget i 2003, besluttet å legge ned, fikk de ansatte opsjon på å overta. Alle ble med å kjøpe det sammen med dagens eiere. Det er jeg veldig glad for at vi gjorde, sier Meisfjord fornøyd. Men det var ikke uten risiko, erkjenner han.
– Jeg, med flere ansatte, tok opp lån på huset som allerede var relativt godt belånt med det formål om å sikre arbeidsplassene. Det endte godt for alle sammen, både arbeidsplassene og husene er berget, smiler han.
– Etter at de tre eierne overtok, har det vært en omfattende utbygging siden 2008. Hvor mye han og de andre ansatte da de tre eierne kjøpte dem ut, ja det forblir en hemmelighet. I dag er vi 18 ansatte, hvor nesten alle er fra nærmiljøet. Det har betydd mye for oss, sier Jon Meisfjord.