Bue Salmon: – Fisken er jo helt strøken. Og nå begynner den å nærme seg fire kilo

Nyheter
0

Den landbaserte oppdretteren har snart fullført sin store test på Bulandet.

I fjor satte Bue Salmon ut 550.000 fisk i sitt landbaserte anlegg på Bulandet utenfor Askvoll, i ytre Sunnfjord. Planen var dels å fôre frem matfisk og dels å bygge kunnskap og kompetanse for videre utvikling av den landbaserte oppdrettsvirksomheten. Som et ledd i programmet skulle storsmolt på rundt 1.000 gram plukkes ut etterhvert, for å gjøre plass til den fisken som skulle fôres frem til matfisk. Ifølge daglig leder Knut Eikeland er det nå cirka 145.000 fisk igjen i karene. Han synes dette vært en vellykket prosess.

– Jo, det går jæklig bra. Fisken er jo helt strøken. Og nå begynner den å nærme seg fire kilo rund vekt, sier han til iLaks.

Les også: – Det er topplinjevekst og lønnsomhet som er viktig for oss

Eksepsjonell tilvekst
Eikeland er spesielt fornøyd med tilveksten.

– Tilveksten har vært ekstremt god. Fra innsett av fisk, og frem til vi ser fisk på fire-fem kilo, har det vært en eksepsjonell tilvekst, slår han fast.

Bue-sjefen tror at det er flere grunner til at det har gått så bra. Fravær av lusebehandling er en viktig del av forklaringen.

– Den tapte produksjonen som kommer som følge av en lusebehandling, den unngår vi, siden vi ikke har lus, sier Eikeland.

Han utdyper:

– Fisken slipper å bli sultet i forkant av en lusebehandling, og den slipper påkjenningen som lusebehandlingen gir fisken. Og så slipper fisken unna tiden i bakkant, som den trenger for å komme opp i fart etter en behandling.

Knut Eikeland, Bue Salmon. Foto: Kjartan Aa Berge

Bedre lysstyring på land
En annen forklaring er knyttet til lysbehandling. Ifølge Eikeland har den landbaserte oppdretteren en fordel i vinterhalvåret, sammenlignet med sine sjøbaserte kolleger.

– Fisken trenger å se pelleten og trenger lys. Vi har lyssetting som gjør at vi kan produsere i en mye større andel av døgnet. Det er rett og slett så enkelt som det. Man kan produsere gjennom døgnet uavhengig av dagslys, påpeker han, og legger til:

– I prinsippet har vi hatt droppfôring på nattes-tider, og har ikke den starten og stoppen av fôringen i forhold til døgnet som en naturlig vil ha i sjø.

Nå er det ikke lenge til før fisken skal til slakt. Deretter er det på an igjen med forberedelser til nytt utsett.

– Vi skal begynne å slakte i slutten av måneden. Jeg regner med at vi er tom i løpet av juni. Og så skal vi vaske ned og så får vi ny fisk i høst, forteller han.

Lav dødelighet
I vinter har det vært mye fokus på fiskedødelighet i mediebildet. Dette er naturligvis et område som den landbaserte oppdretteren har fulgt nøye med på for sin egen del. Selv om Eikeland ikke ønsker å tallfeste dødeligheten på sitt utsett av fisk, innrømmer han at nivået har vært svært lavt.

– Dødeligheten har vært minimal. Det har vært utrolig bra, sier han entusiastisk.

Som en del av arbeidet med å kartlegge og forstå produksjonsprosessen, har de tatt ut en del fisk til prøver. Disse er blitt sendt til Universitet i Bergen, som de har omfattende testprogram sammen med.

På Bulandet har Bue Salmon et konsesjonsvolum på 3.900 tonn MTB. De største aksjonærene er Helgeland Miljøfisk-eier Aquaculture Innovation, Autostore-gründer Jakob Hatteland og Eide-Knutsen-familiens investeringsselskap West Coast Invest.

Produksjonsleder Steinar Haveland Midbtø fôrer fisken på «gamlemåten» til ære for fotografen. Foto: Kjartan Aa Berge