-Vi kommer til å løse problemene

Nyheter
972

Få fiskeoppdrettere i Norge kjenner den praktiske havbruksforskningen bedre enn Kjell Lorentsen. Han eier Gildeskål Forskningsstasjon (Gifas) via Gigante Havbruk. Selskapet har fem tillatelser, men bare en av disse er en ordinær oppdrettstillatelse. To er FoU-tillatelser, en er en skoletillatelse, en er en visningstillatelse og en er en ordinær tillatelse. Gifas hadde i fjor et kanonår. Selskapet omsatte for nesten 160 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på 34 millioner kroner. Driftsmarginen var på 23,8 prosent. Mange selskap har bedre driftsmargin enn dette, men ingen har en egen forskningsavdeling med 12 ansatte.

-12 ansatte hos oss jobber med oppdrett og 12 jobber i en egen forskningsavdeling, beretter Lorentsen.

Fra 2012 til 2013 vokste selskapet med 50 millioner kroner, tilsvarende 33 prosent.

-Lakseprisene driver det meste av veksten, sier Lorentsen.

Han har vært lenge i havbruksnæringen og fra sitt ståsted som eier av Gifas, kjenner han til hva som rører seg innen forskning i Norge.

Lorentsen er sikker på at norsk havbruksnæring kommer til å løse de utfordringer bransjen står ovenfor.

-Ja, vi kommer til å greie å løse problemene, men det kommer til å ta tid, 2-3 år. Panikken må ikke ta oss, sier Lorentsen.

Han beretter at det pågår flere store forskningsprosjekter på Gifas.

-For tiden har vi fire forskningsprosjekt som gjelder lus. I ett av disse forsøkene har vi tredd et 10 meter dypt skjørt på utsiden av en ring på 500 meter. Oppdrettsmerden er plassert inni denne ringen. I et annet forsøk forsøker vi å avluse laksen med å bruke brønnbåt med ferskvann (lusa liker ikke ferskvann). Dette er et veldig miljøvennlig forsøk som nå går inn i fase II via FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond). I et annet forsøk brukes det tilsetningsstoffer i fiskefôret som er gunstig mot lakselusa, beretter Lorentsen.

Han kan ikke fortelle alt om forskningen som pågår på grunn av konfidensialitetsklausuler, men sier at det kan komme resultater fra denne forskningen en gang etter ferien.

Det er et skarpt fokus på rømming og lakselus. Det merker også Gifas. Forskningsstasjonen har aldri hatt større pågang av kunder.

-Vi har som mål at forskningen hos oss skal gå i balanse. Det klarer vi, men vi har hatt underskudd i noen år, sier Gifas-styrelederen.

Selskapet har deltatt i mye praktisk forskning.

-En typisk kunde hos oss er en leverandør av en ingrediens som han ønsker å selge til fôrprodusentene, eller fôrprodusentene selv og i stadig økende grad oppdrettere som ønsker å ha fôrforsøk. For seks år siden var for eksempel Gifas med på å teste krillolje og krillmel som ingrediens til fiskefôr, sier Lorentsen.

-Hvor mye bruker dere på forskning i året?
-Vi har 12 ansatte, det blir fort penger av det. 10 millioner kroner bruker vi lett.

[map]