Det nederlandske fiskeforbundet har signalisert sin støtte til gransking av norske lakseeksportrestriksjoner.
Tirsdag ble det kjent at EU-kommisjonens handelsavdeling offisielt har registrert Norges eksportforbud mot «produksjonsfisk» som en potensiell handelsbarriere. Det nederlandske fiskeforbundet, De Visfederatie, har nå signalisert sin støtte til vedtaket.
De Visfederatie er den nederlandske nasjonale handelsorganisasjonen for engroshandel, import/eksport og foredling av fisk og skalldyr. Den representerer interessene til den nederlandske fiskegrossist- og foredlingsindustri på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Defekter
I henhold til norske kvalitetsforskrifter er oppdrettslaks kategorisert i «superior», «ordinær» og «produksjon». Laks av «produksjon»-grad, typisk merket med mindre defekter som sår eller misdannelser, er forbudt å eksportere inntil den er feilrettet i lokale norske prosessanlegg. Denne forskriften har reist bekymringer om handelsrestriksjoner og rettferdig konkurranse i EU.
Nederlenderne er det femte største markedet for norsk fisk i Europa, og importerte mer enn 10,8 milliarder kroner sjømat fra Norge i 2023 – en år-til-år økning på 16 prosent.
«DG Trade har svart på en forespørsel fra våre danske kolleger, som vi samarbeider med om denne saken, om å anerkjenne det norske eksportforbudet på produksjonslaks som en handelsbarriere,» skrev De Visfederatie i en e-post til SalmonBusiness onsdag.
«Vi avventer den kommende prosessen, men deler entusiasmen til våre danske kolleger over at hele EU nå ser på Norges eksportforbud av produksjonslaks som en handelsbarriere», sa den nederlandske føderasjonen.
Les også: Sjømatbedriftene vil ikke akseptere oppmykning: – EU står selvsagt fritt til å mene at dette er feil
Rabatt
I uke seks i året ble 36,6 prosent av all laks i Norge klassifisert som produksjonsgrad. Denne overskuddslaksen har strømmet inn i EU, noe som har vrengt markedet, sier direktør for Dansk Sjømatforening, Poul Melgaard Jensen, til SalmonBusiness.
– Problemet er eksport av hel produksjonsfisk før korreksjon. Den resulterende filetens kostpris er betydelig lavere, noe som påvirker markedskonkurransen, sa Melgaard Jensen.
Kostprisen på denne fileten er 30-40 danske kroner under kostprisen per kilo enn fileten av superior-laksen som andre selskaper har tilgang til, ifølge den danske sjømatforeningens leder.