Ukrainske sjømenn anmeldte norsk rederi for lønnstyveri. Nå er selskapet konkurs.

Nyheter
0

Aas Kystservice er dømt til å tilbakebetale flere hundretusener for utestående lønn. Rederen sier at de vil gjøre opp for seg, men er uenig i at det er snakk om lønnstyveri.

Fire ukrainske flyktninger og en litausk sjømann, som jobbet på rederiets avlusningsfartøy, fikk ikke lønna de skulle ha. Det skriver FriFagbevegelse.

I høst anmeldte de rederiet, som i januar ble dømt i Møre og Romsdal tingrett til å tilbakebetale 815.000 kroner – pluss saksomkostninger.

Lite på stell
Magasinet har snakket med to av de ansatte, som forteller at det var problemer med lønnsutbetalinger fra start. De hevder også at det var mangel på mat, og på fasiliteter som internett og annet nødvendig utstyr. De skal heller ikke ha fått pensjon.

– Jeg fikk noe lønn, men ikke så mye som jeg skulle, sier maskinist Jevgenijus Lopatcenkovas.

Sjømennenes advokat i Norsk Sjømannsforbund, Terje Hernes Pettersen, uttaler til FriFagbevegelse at han anser saken som grov. Særlig med tanke på at flere av de fornærmede er ukrainske flyktninger.

Blant forholdene rederiet er anmeldt for, hevder Sjømannsforbundet at de fem ansatte ble trukket i lønn for fagforeningskontingent – uten at dette kom frem til fagforeningen. Her ved advokat Terje Hernes Pettersen. Foto: Norsk Sjømannsforbund

– Hadde rett og slett ikke midler
FriFagbevegelse har også snakket med Aas Kystservice. Rederen sier at han ikke hadde intensjoner om å lure sine utenlandske ansatte, og at han er innstilt på å gjøre opp for seg. Han er imidlertid uenig i en rekke av påstandene som lå til grunn for anmeldelsen, som at de ikke fikk nok mat, og at det er snakk om tyveri.

– Jeg vil ikke kalle det lønnstyveri når jeg ikke har tatt midlene fra sjøfolkene til egen vinning. Problemet var at det ikke var noen midler i det hele tatt, sier han til magasinet.

– Jeg fikk likviditetsproblemer og hadde rett og slett ikke midler til å betale lønn. Kundene mine betalte ikke meg, så det gikk utover sjøfolkene, forklarer han.

Overfor Nettavisen hevder rederiet at kokken bestilte for lite mat til den første turen, men at det ikke var tomt. Videre sier de:

– Alle fikk lønnen de skulle ha, men ikke lønnen for opparbeiding. Det har ikke vært utnytting og dette er en svært beklagelig situasjon. Men vi har vært åpen med Sjømansforbundet hele tiden, og ikke motsagt kravet eller arrest i skipet. Vi har meldt oppbud på firmaet slik at de som er berørt kan søke lønnsgaranti.

Tar pant i fartøyet
Aas Kystservice ble meldt konkurs 15. februar i år, ifølge Brønnøysundregisteret. Avlusningsfartøyet, «Aas Provider», har ligget ute til salgs for 18 millioner kroner i lengre tid.

Tingretten avgjorde også at de fem utenlandske arbeiderne får ta arrest i båten. Dette for å sikre at de får tilbake summene de har krav på.

– Når vi ikke klarte å betale lønnen, la vi også ut båten til salgs for en lavere sum i håp om å få solgt hurtig så vi kunne betale lønnen, har rederen uttalt til Nettavisen.