– En vil ha fleksibilitet

Nyheter
597

Westcoast Seafood ligger i havneområdet i Danmarks femte største by, Esbjerg. Utenfor kontorvinduene ruver Triple Nines massive fiskemelfabrikk. Like ved står en jack-up oljerigg fortøyd. Esbjerg er en industriby.

Laksetrader Claus Norup legger ikke skjul på at inntjeningen i foredlingsindustrien har tatt seg opp – i takt med dalende spotpriser for laks. Men har tar ikke av.
– Vi har kontraktpriser på like over 40 kroner. Hvis prisen så faller for mye under det synes markedet at vi har «lurt» dem. Det er uheldig for troverdigheten – både for oss og bransjen. Når prisen faller fem kroner er det vanskelig å forklare kunden. De blir nervøse for at de har laget en dårlig avtale med oss, forklarer han.

– Vi baserer våre kalkulasjoner på 35-40 kroner kiloet. Men hvis det er en situasjon som varer ved, må vi endre våre salgspriser. For oss som produsent er så store utslag uheldige. Vi vil gjerne lage et godt produkt heller enn å være en gambler på innkjøp, sier han og tror han snakker for de fleste bransjen når han sier: – Alle vil ha et mer stabilt prisbilde.

For laksemarkedet er volatilt. Bare de tre-fire siste årene har spotprisene flere ganger svinget med over 20 kroner i løpet av noen få måneder.

– Ofte kan det være tøft for foredlingsindustrien, fordi en ikke får opp salgsprisen til kundene. Hvis prisen går for eksempel 15 kroner i løpet av kort tid, så får en ikke opp prisen fort nok. En må regne med en forsinkelse på en til seks måneder, sier Norup til iLaks.

– Hvis du tar en tysk kjede og lager en kontrakt for et halvt eller ett år: Hvis prisen stiger helt vilt så får vi ikke opp prisen med samme takt. 15 kroner kan en normalt ikke hente hos kundene. I slike perioder har vi måttet si fra oss kunder, påpeker han.

Grunnet kontraktenes utforming kan bedrifter i mellomleddet ikke snu seg rundt og sikre alt gjennom derivater.

– Hvis du har en kunde på salgskontrakt sikrer en typisk ikke 100 prosent. En vil ha fleksibilitet og den fleksibiliteten sikrer en normalt ikke på Fish Pool. Derfor er det en ubalanse, forklarer han.

Westcoast Seafood er en av svært mange mindre laksekjøpere på kontinentet. Selskapet kjøper 2-3.000 tonn laks i året for sin foredlingsvirksomhet.
– Vi er små. Vi er en komma i laksehistorien, sier Norup og smiler.