Flere meglerhus kutter estimater for tilbudsvekst etter vedvarende biologiske utfordringer

Nyheter
0

Vintersår, maneter, giftalger og sykdom. DNB Markets og ABG Sundal Collier tror lakseveksten globalt blir lavere enn tidligere antatt.

I slutten av forrige uke skrev DNB Markets at biologiske utfordringer El Niño, algeoppblomstringer, kalde vanntemperaturer, overproduksjonsutfordringer og perlesnormaneter har ledet meglerhuset til å kutte global tilbudsestimater. De venter nå en global vekst på 0,9-3,3 prosent i 2024-2025 og har oppjustert lakseprisestimat til 7,9-8 euro per kilo for de to årene, fra tidligere 7,6-7,9 euro per kilo. For 2026 ventes en laksepris på 8,1 euro.

Det skriver TDN Direkt.

ABG Sundal Collier fremholder også i en sektorrapport mandag at potensialet for tilbudsvekst svekkes av biologiske tilbakeslag. De venter nå en global tilbudsvekst i 2024 på tre prosent, mot tidligere fem prosent.

«Selv om det er vanskelig å se hvordan det kan bli mye verre, ser ytterligere nedsiderisiko for globalt tilbud ut som et mer plausibelt scenario (enn det motsatte) gitt rapporter om en sårbar biomasse i Norge, og en tre prosent lavere chilensk biomasse samtidig med bekymringer for El Niño», skriver meglerhuset.

Selv om ABG Sundal Collier tar hensyn til fortsatte negative etterspørselsimpulser ventes lavere tilbudsvekstantagelser holde lakseprisene på et forhøyet nivå de kommende årene. De venter nå laksepris på 8-7,9 euro for 2024-2025, opp fra tidligere 7,6-7,3 euro pr kilo.

Tross høyere lakseprisanslag er påvirkningen på ABGs driftsresultatestimater for 2024 begrenset med rundt en prosent for sektoren. Hovedårsaken til dette er at oppdretterne trolig ikke vil høste de fulle fordelene av sterke spotpriser, ettersom signaler om kvalitetsnedgraderinger gir risiko for lavere realiserte priser. I tillegg er baksiden av biologiske problemer og avtagende tilbud lavere slaktevolumer og høyere kostnader for selskapene.

Laksesektoren stiger på Oslo Børs mandag, anført av Mowi og SalMar som stiger henholdsvis 1,5 og 1,2 prosent.

Kilde: Infront