– Det er identifisert flere farer og risikoaspekter mellom havvindkraftanlegg og havbruksanlegg

Nyheter
0

Fiskeridirektoratet har utredet mulige risikoer mellom havbruk til havs og havvindområder.

Funnene i rapporten, som Fiskeridirektoratet publiserte mandag, indikerer at nødvendige sikkerhetsavstander varierer mye, og at dette avhenger av mange forskjellige faktorer.

– Det er identifisert flere farer og risikoaspekter mellom havvindkraftanlegg og havbruksanlegg, og avstand vil være en effektiv barriere, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

Felles ressurser
Rapporten trekker frem at samlokalisering av næringer kan gi muligheter som ikke nødvendigvis ivaretar sikkerhet og beredskap.

Et eksempel er at deling av ressurser for forsyningstjenester og personelltransport kan overføre sykdommer fra et havbruksanlegg til et annet.

Les også: Vil ha offshore-oppdrett i midten av havvindparkene: – Mulighetsområdet øker dramatisk når man kan gå dypt

Dette anbefaler Fiskeridirektoratet
Relatert til havbruk til havs i samme område som havvind, er dette noen av funnene og anbefalingene som Fiskeridirektoratet kommer med:

  • Avstand mellom havvind og havbruksanlegg i samme område er en effektiv barriere mot konflikter. Dimensjonering av sikkerhetsavstander bør ta hensyn til ulike anleggs- og lokasjonsavhengige faktorer.
  • Havvind kan påvirke fiskevelferd/helse, men dette vil variere for ulike lokasjoner. Per nå er det for lite kunnskap om miljøpåvirkninger (som forurensing og smittespredning) til å gi gode anbefalinger på hvilke avstander som best ivaretar miljø- og fiskehelse. Det bør forskes mer på konsekvensene for miljø, biosikkerhet og fiskevelferd/helse. Mulige negative effekter knyttet til rømming, sikkerhet og fiskevelferd/helse bør også vurderes.
  • Gjenfangst av oppdrettsfisk anses som krevende i åpne havområder. Om fisken trekker mot havvindkraftanlegg i nærheten, vil utvikling og testing av metoder og redskaper som kunne plasseres mellom vindturbinene for gjenfangst av fisk være av interesse.
  • Ved bruk av felles ressurser (inkludert delte beredskapsressurser) bør det utvikles tekniske løsninger og prosedyrer for å unngå smitte.
  • Avklarte krav til beredskap, evakuering og sikkerhet, for eksempel når det gjelder kollisjonsrisiko og personsikkerhet, kan bidra til å skaffe et standardisert grunnlag for å estimere nødvendige sikkerhetsavstander.
  • Koordinerte og sammenfallende regelverk anses som et insentiv for synergier mellom havbruk til havs og andre næringer.
  • Etabler samarbeidsarenaer for havbruks til havs og havvind. Erfaring fra blant annet petroleumssektoren viser at erfaringsdeling og samarbeid innen sikkerhet forbedrer sikkerhetsnivået.

Rapporten fra Safetec ble levert til Fiskeridirektoratet 20. desember 2023.