Forrige uke var preget av alvorlig bekymring for både villaksen og sjøørret som resultat av utslipp av lakselus fra oppdrettsanleggene langs kysten. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning pekte på lakselussituasjonen i 2011 og 2012 som sterkt medvirkende årsak til fjorårets begredelige laksesesong i Sør-Trøndelag, og fastslår at mengden laks som kommer inn til norske elver har blitt halvert de siste 25 år. Mattilsynet og Havforskningsinstituttet uttrykker nå sterk bekymring for sjøørreten utover sommeren, som resultat av høyt smittepress i sjøen. Samtidig uttrykkes alvorlig bekymring for at den stedvis vellykkede våravlusningen har kostet mye i form av omfattende kjemikaliebruk med enda større resistensproblemer som resultat.
Regjeringens svar på forvaltningens bekymring er en vekstpakke som innebærer at oppdrettsindustrien inviteres til å slippe ut mindre lakselus hvis de ønsker.
Dagens oppdrettsmelding fra regjeringen inneholder absolutt positive elementer. Det mest positive var at forslaget fra den forrige regjeringen om å innføre såkalt rullerende MTB nå stoppes. Dette ville gitt en kapasitetsøkning (og produksjonsvekst) på inntil 20 prosent.
Det andre som er positivt er at regjeringen ser at luseutslippene må reduseres vesentlig, og at vi ikke kan basere oss på medikamentell behandling for å få dette til. Det fortvilende for villaksen, sjøørreten, sportsfiskere og fiskerettighetshavere, er at lusenivåkravene og krav til maksimalt to medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus, er frivillig for oppdrettsindustrien å følge opp. Vil de ikke slippe ut mindre lus, og vil de forsette med den resistensfremmende kjemikaliebruken er det fritt frem. Riktignok får de da ikke øke produksjonen med fem prosent, men det vil industrien leve svært godt med. For dem som ikke ønsker å slippe ut mindre lus så varsler regjeringen ingen alternative tiltak før i 2017.
Norske Lakseelver mener tiden for frivillig miljøinnsats er forbi for oppdrettsindustrien, og at industrien heller ikke kan vokse seg ut av miljøproblemene. For å redde sjøørreten, og sikre et høstbart overskudd av både den og villaks også i framtiden, må Regjeringen umiddelbart stille strenge miljøkrav som gjelder hele industrien, og dermed tvinge fram en teknologirevolusjon som innebærer at oppdrettslaksen holdes i lukkede innhegninger som hindrer utslipp av lakselus, oppdrettsfisk, og næringssalter.