Lakseprisene vender opp etter forriges ukes panikk

Nyheter
0

Og storlaksen er fortsatt mest etterspurt.

– Vi må være forsiktig, de vil ha den opp, sier en eksportør om den kommende ukes laksepris.

– Det er ikke noen storoppgang. Noen av størrelsene har det vært sprut i, men ikke alle, sier en annen eksportør til iLaks. – Jeg tipper 85 kroner på 3-4, 88-89 kroner på 4-5 og mellom 100 og 105 kroner på 5-6. Har du mye av den (5-6), til fulle biler, får du mer betalt.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Stabilisert
– 6+ er et spørsmålstegn, jeg har hatt liten av den sorten, men ut i fra 5-6 tipper jeg den ender på 125-130 kroner, legger han til.

– Det er tre kroner opp på forrige ukes innkjøpspris på 3-4 og 4-5. For 5-6 er det litt mer. 4- og 5- har gått tregt denne uken her, sier han.

Forrige ukes prispanikk har gitt seg. Den ble gradvis stabilisert. Gjennomgangstonen idag er stigende priser.

– Jeg har kjøpt noen biler, sier en eksportør, og viser til følgende priser FOB oppdretter:

  • 3-4 kg 90 kroner
  • 4-5 kg 95 kroner
  • 5-6 kg 100 kroner

Men ikke alle tror på prisløft.

Kinesisk nyttår
– Vi prøver på stabile priser, sier en trader. – Prisene vi ser, om en regner seg tilbake fra markedet, er 83, 87 og 95-96 kroner, sier han med referanse til de mest omsatte vektklassene fra tre til seks kilo.

– Det er mye storfisk til kinesisk nyttår. Det er typisk. Alle har lagt opp til det samme. Det kommer til å bli nok storfisk. Det er en grense i markedet. Hvis ikke de får sin pris kjøper de ikke, påpeker han.

Storlaksen er fortsatt klart mest etterspurt – og best betalt.

– Flymarkedet lever sitt eget liv. I Europa tipper jeg 120 kroner, i flymarkedet enda mer, sier han.

– Det er mye prodfisk. Vanskelig å omsette prodfisken. Altfor mye. Det er ikke lett. Prodfisken blir laget filet av i Norge. Den konkurrerer med annen fisk. Alt går ut.