Reker fra nord

Meninger
1081

Det lysner mot øst. Den gamle skranglekassen av en lastebil har klart det igjen. Hele turen fra Varanger og ned til folkeskikken har bilen trillet over humpede veier med sin kostbare last. Store kokte skallreker fra nord, kjøpt av en hyggelig fisker i båten sin. Landingsseddel, sluttseddel og oppgjør på dagen, her er alt på stell. Sjåføren strekker seg salig og tenker på siste delen av sin arbeidsdag. Setter opp campingbordet og tjener penger. Et bredt glis farer over ansiktet: Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Skattevesenet? Trenger vi ikke – et campingbord og en kjøpetillatelse fra Norges Råfisklag, og så er vi i gang…

– Det høres ut som en ny tolkning av fortellingen om Askeladden, men dessverre snakker vi her om en konkurrent for mine medlemmer, sukker Jurgen Meinert, fagsjef for hvitfisk i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). Norges Råfisklag er en råstoffmonopolist som selger til nesten hvem som helst som stiller bankgaranti. Man trenger ingen anlegg med pakkenummer, ingen kjøling, ingen kontroll, bare det er langt nok nord. Norges Råfisklag er fornøyd med situasjonen og sier i media at ”mange kjøpere og båter er i aktivitet og det er et godt fiske på Varanger”.

Kritikk fra næringen avveies på sedvanlig vis med at ”det kan virke som om det er sterk konkurranse i grossistleddet av kokte reker”. Dette er ikke problemet, sier Meinert. – Vi er ikke redd for konkurranse, vi lever med konkurranse daglig. Men vi vil konkurrere på like vilkår. Men mine medlemmer oppfyller pålegg og forholder seg til lover og regler som herren med campingbordet på parkeringsplass utenfor Hamar bare flirer av.

– Vi må kreve at Norges Råfisklagets kjøpskriterier er like for alle og at man samordner seg med Mattilsynet, Skattevesenet og Fiskeridirektoratet før en kjøpstillatelse utstedes. Omsetning kan ikke være alt, næringen sliter nok med et dårlig rykte. Vi trenger en leverandør som tenker langsiktig og tar vare på kundene sine. Men det er kanskje litt mye forventet av et monopol som er opprettet utelukkende for å sikre fiskernes interesser, avslutter Meinert.