Stadig færre spiser fisk. Regjeringen gir 3,9 millioner kroner ekstra til tiltak.

Nyheter
0

Regjeringen gir ekstra midler til et  kostholdsprogram som skal gjøre fisk og sjømat mer populært hos barn og unge.

Nordmenns forbruk av fisk og annen sjømat har sunket med 13 prosent siden 2015, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Spesielt barn og unge har mindre fisk på tallerkenen: I 2022 fastslo en undersøkelse fra Sjømatrådet at 270.000 barn og unge, som utgjør rundt 35 prosent av aldersgruppen, nesten ikke spiser fisk.

Regjeringen vil snu den trenden.

– Fisk og sjømat er Norges nest største eksportvare. Samtidig har vi har aldri spist mindre fisk enn i dag her hjemme, og regjeringen er opptatt av å trappe opp innsatsen, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Nå tildeler de kostholdsprogrammet «Fiskesprell» 3,9 millioner kroner ekstra for å styrke tilgangen på sjømat i skoler og barnehager.

– Flere barn og unge må få øynene opp for den gode fiske- og sjømaten vi har i Norge. For å motvirke den fallende trenden, må vi sikre at sjømaten er lett tilgjengelig. Vi vet at prisen på fisk og sjømat er en stor barriere for å øke bruken i skoler og barnehager, sier Myrseth.

Fiskesprell gir blant annet kurs til ansatte i barnehager og SFO, for å motivere til økt bruk av fisk og sjømat blant voksne som har ansvar for barn og unges kosthold. De tilbyr også støtte til innkjøp av sjømat.