Bioteknologifirmaet Enifer har sikret tolv millioner euro til ny fabrikk for kommersiell produksjon av mykoprotein-ingredienser.
Det finske startup-firmaet skriver i en pressemelding at de girer opp produksjonen av sitt Pekilo-mykoprotein. Mykoproteinene er avledet fra sopp til konsum, og lages ved hjelp av soppgjæring.
Ingrediensen kan brukes i fiskefôr.
Når fabrikken er klar for drift, vil den ha en produksjonskapasitet på rundt 3.000 tonn i året. Den totale prisen er foreløpig anslått til 30 millioner euro, og planen er at fabrikken skal stå ferdig innen utgangen av 2025.
Skretting bruker proteinene
Enifer samarbeider blant annet med Skretting og den globale vannfôravdelingen til Nutreco. Skretting har utført forsøk med Pekilo mykoprotein siden 2021.
Dette sier Gunvor Baardsen, leder for kvalitet og ingredienser i Skretting, til iLaks om ingrediensen:
– For å være sikre på at en ny råvare blir akseptert av fisken og yter godt, produserer vi dietter med ingrediensen og fôrer disse til fisk. Vår konklusjon er at næringsverdien til ingrediensen er god, og at Pekilo kan brukes i våre fôr.
Resirkulering og gjenbruk
Det er næringsnettverket Business Finland som har godkjent et investeringstilskudd for resirkulering og gjenbruk på mer enn tolv millioner euro, for at Enifer skal kunne drive kommersiell produksjon av sitt Pekilo-mykoprotein i ny fabrikk.
Dette tilsvarer rundt 136 millioner kroner med dagens valutakurs. Midlene kommer fra EUs rekonstruksjonsfond «NextGenerationEU».
Fabrikken skal ha fasiliteter som legger til rette for gjenbruk og resirkulering av industrielle biprodukter og avfallsstrømmer, skriver Enifer.
– Dette anlegget vil være et viktig springbrett for å skalere opp produksjonen av Pekilo som en virkelig universell proteinkilde, som vi tar sikte på å kommersialisere globalt, sier konsernsjef og medgründer Simo Ellilä.