Holder lusa unna

Nyheter
702

Sertifiseringsbeviset viser at AkvaDesign sin teknologi tåler høy last, både når det gjelder bølgehøyde og strømhastighet. Teknologien tåler mye mer last enn kanskje noen skeptikere tidligere har antatt.

– AkvaDesign sin teknologi tåler like mye last som de gamle stålanleggene. Det betyr at vi kan etablere våre lukkede merder på mange lokaliteter, sier gründer og daglig leder Anders Næss.

Oppdrettslaks fra lukket anlegg. Fri for lus. Foto: AkvaDesign.

AkvaDesign kan med sitt produktsertifiseringsbevis benytte sin teknologi der det er ønskelig, noe som gir teknologien et stort bruksområde både nasjonalt og internasjonalt. Det er Noomas Sertifisering som har utstedt sertifiseringsbeviset til selskapet. Slik vi oppfatter det er det ingen andre lukkede merdkonsepter som har et sånt bevis, skriver AkvaDesign i en pressemelding.

Noe av årsaken til robustheten i AkvaDesign sin teknologi ligger i en fleksibel konstruksjon. Selskapet opererer med mange elementer og en fleksibel pose. Det hindrer stivhet. Det at konstruksjonen er bygd opp av mange elementer gjør det også kostnadseffektivt å drive med optimaliseringsarbeid. Det er lett å skifte ut deler etter hvert som det er nødvendig og uten at det koster for mye. Og optimalisering er nødvendig – hele tiden.

– Vi har hatt sterkt fokus på å forbedre teknologien etter hvert. Etter to år med utprøving med fisk i flere sykluser og på ulike lokaliteter har vi gjort mange interessante funn og endringer. Blant annet null lus! De biologiske resultatene vi har fått har vi hele tiden brukt til å forbedre teknologien. Det vi startet med for to år siden er blitt til noe helt annet i dag. Og du verden hvor mye vi har lært underveis, både innenfor biologi, teknologi og drift, sier Anders Næss.

Gründer og daglig leder Anders Næss i AkvaDesign. Foto: AkvaDesign.

AkvaDesign har sammen med vitenskapelige partnere samlet inn et stort biologisk materiale. Så mye at de har etablert egne modeller med anbefalte kriterier for hvordan et lukket anlegg bør
drives, både for å holde lusa unna og oppnå god vannkvalitet. Modellene vil bli presentert i ulike sammenhenger fremover.

AkvaDesign er fornøyd med at teknologien nå har fått et sertifikat som viser robusthet. De synes det er spennende å skulle prøve ut teknologien på ulike lokaliteter og kanskje spesielt på lokaliteter som i utgangspunktet ikke ville kunne bli godkjent for tradisjonelt havbruk i åpne merder.

– Nå venter vi bare på gode rammevilkår. Vi registrerer i gårsdagens presseoppslag at fiskeriministeren er tydelig på at hun vil ta i bruk alternative metoder. Det er vi selvsagt glade for, men skal det bli en realitet må myndighetene få tempo i tilretteleggingen av gode rammevilkår. Et antall mørkegrønne konsesjoner er skritt i riktig retning, men ikke nok. Det må også åpnes for at de med gode miljømessige resultater gis noen ytterligere fordeler foran tradisjonelle åpne merder. Bare på den måten kan vi få til en miljømessig bærekraftig vekst i næringen, sier Næss.

Det er på alle måter et sterkt kompetansemiljø på lukkede merder som bygges i Brønnøysund. AkvaDesign igangsetter nå i sommer 6 mini-merder på Toft i Brønnøysund som del av forsknings- og utviklingsprogrammet i regi av Aquaculture Innovation. I tillegg har de på nytt slakteklar fisk som har gått hele sitt liv i lukket anlegg. All testing og dokumentasjon av de lukkede merdene har vært og er fortsatt et samarbeid med flere vitenskapelige partnere, deriblant Veterinærinstituttet.