Jobber med en ny «lakselus-fix»

Nyheter
721

Johannessen utviklet for noen år siden «kombinasjonsmetoden», som kombinerer bruken av avlusningsmidlene azametifos og pyretroider. Flere steder i landet er det meldt at lakselusa er resistent mot tradisjonelle avlusningsmetoder og Mattilsynet varsler at det vil bli kjørt en tøff linje mot oppdretterne i sommer. Lokaliteter kan bli tvangsslaktet uten at oppdretterne får lov å beholde fisken i sjøen under klagebehandlingen. FHL aksepterer denne linja fra Mattilsynet. Det er et nytt signal av året.

-«Kombinasjonsmetoden» er i ferd med å utspille sin rolle innen lakselusbekjempelse. Metoden er brukt av de fleste oppdrettere siden 2010. Jeg forventet at dette «verktøyet» kom til å være effektiv mot lakselusa i 20-30 «lusegenerasjoner», sier Johannessen. Han arbeider med å finne andre løsninger.

-I forhold til landbruket, er oppdrettsnæringen heldig stilt. Kjemisk bekjempelse av lakselus i sjøen ser ut til å virke inntil 30 generasjoner. Det er 2-3 ganger mer enn bekjempelse av skadeinsekter på land. På den annen side er landbruket kanskje plaget med skadedyr 1-2 generasjoner i året, mens oppdretterne er konstant plaget, sier Johannessen. Han røper litt hva han arbeider med.

– Det handler om å fastslå hvilke mekanismer lakslusa har utviklet når den er blitt resistent, påpeker Johannessen. Han sammenligner arbeidet med å finne et effektivt middel mot lakselus med å forutse neste års influensavaksine. Overforbruk av azametifos i kombinasjonsmetoden har gjort at evolusjonen har innhentet næringen raskere enn nødvendig. Nå må vi gjøre så godt vi kan for å finne en ny behandling, sier Johannessen. Han tviler på at det vil være en løsning klar før Mattilsynet eventuelt fatter sitt første tvangsvedtak om utslakting.

-Tror du at du finner en løsning?

-Ja, jeg håper det, men jeg har tatt feil før, sier Johannessen til iLaks.

Han har jobbet med skadedyrbekjempelse siden 1988, da han studerte ved Universitet i Oslo.

-Å bekjempe lakselus vil alltid være en kamp mot biologien og en kamp mot klokka, men jeg ser at det kan ha stor verdi å løse en av oppdrettsnæringens største utfordringer, sier Johannessen.

Det har vært en lang strid mellom oppdrettere og Johannessen om «kombinasjonsmetoden». En sak står for retten, et søksmål mot Sinkaberg Hansen. Johannessen mener selskapet har brukt «kombinasjonsmetoden» i strid mot hans patent.

-Jeg har vært desillusjonert i perioder og hadde mest lyst til å trekke meg fra hele oppdrettsnæringen, men nå håper jeg å kunne bidra med en ny løsning, sier oppfinneren.

Da iLaks snakket med han, var han på vei hjem fra  Kina.

-Jeg har påtatt meg en uvanlig oppgave – å lade alle mobiltelefonene som skal brukes under Hove-festivalen. For å klare dette har jeg utviklet en mobillader som produserer 2500 ampere. Den kan lade inntil 20.000 mobiler daglig. Det krever omfattende logistikk og mye mannskap å forsyne 12.000 strømløse mobilbrukere. Klarer jeg denne oppgaven, håper jeg å videreutvikle konseptet til enda større arrangementer, sier han.

I fjor fikk forskeren store oppslag i rikspressen for sin suksess med minihøytalere: