For åtte år siden tapte Chile 15 prosent av biomassen fra alger. I år frykter analytikerne at det kan skje igjen

Nyheter
0

Værfenomenet El Niño topper listen over den største risiko i laksebransjen i 2024.

El Niño, som oppsto rekordtidlig i juni i år, er på vei inn i sin mest intense periode. Ifølge professor Tore Furevik, administrerende direktør ved Nansensenteret, vil årets El Niño nå toppen i perioden desember til januar.

De siste 30 årene har det vært to ekstreme El Niño-hendelser. Den første strakte seg fra 1997 til 1998, og den andre fra 2015 til 2016. Begge førte til endringer i de globale luft- og havtemperaturene, i nedbørsmønstre, havnivå og atmosfærisk vind, skriver NASA.

El Niño-hendelsen som nå pågår, ser også ut til å bli sterk, har Furevik uttalt til Dagbladet.

Giftige
For laksebransjen er den primære risikoen knyttet til at havområdene utenfor Chile varmes opp, og det dannes giftige algeoppblomstringer. Dette kan i sin tur gi tap av fisk.

Carnegie-analytiker Philip Scrase har lenge advart sine kunder mot effektene El Niño.

Philip Scrase, Carnegie. Foto: Kjartan Aa Berge

«Data fra AquaBench viser at Chiles biomasse gikk ned 1,3 prosent, år over år, ved utgangen av november. Under den siste store El Niño, som rammet den chilenske lakseoppdrettsindustrien tidlig i 2016, anslår vi at tapet av fisk var så mye som 150.000 tonn», skriver Scrase i et kundenotat.

«Vi tror den lavere biomassen i kombinasjon med lavere tilførsel av smolt reflekterer at oppdrettere gjør tiltak å redusere risikoen foran sommersesongen (vinter i Norge – red. anm.) og kan derfor se svak biomasseutvikling også de neste månedene», påpeker han.

Etter to år på rad med negativ vekst forventer Rabobank økning i den globale lakseproduksjonen i 2024. Nøkkeldriveren bak veksten er Norge, hvor det forventes 4-5 prosent vekst. Chiles produksjon er i stor grad knyttet til risikoen knyttet til El Niño. I 2016 ga værfenomenet et fall i produksjonen på 15 prosent. Til tross for dette mener Rabobanks analyseteam at den chilenske industrien nå er bedre utstyrt for å håndtere slike utfordringer. I likhet med majoriteten av Norges lakseanalytikere forventer Rabobank marginalt lavere laksepriser i 2024 enn i 2023, skriver FeedNavigator.

Nedsiderisiko
Fearnley Securities advarer også mot en aggressiv El Niño.

«Vi anslår fire prosent tilbudsvekst fra Norge i 2024, etter 1-2 prosent volumnedgang i 2022/2023. Veksten bør materialiseres gjennom økt smoltutsett i år, marginalt forbedret biologi og konsesjoner tildelt i 2022/2023 som bidrar med volumer. I Chile forventer vi en nedgang på en prosent i 2024. Forhøyet risiko for en aggressiv algeoppblomstringssesong i 1Q24, forsterket av El Niño, kan imidlertid se nedsiderisiko for dette estimatet», skriver analytiker Nils Thommesen i en sektorrapport.

Det store tapet av fisk i Chile i 2016 ga manko på slaktefisk, noe som antas å være hovedårsaken bak den tildels voldsomme oppgangen i lakseprisen det året. Fra 2015 til 2016 steg lakseprisen fra 40 til 62 kroner kiloet.