Vulkanutbrudd i nærheten av Benchmarks anlegg på Island

Nyheter
0

Benchmark Genetics Iceland holder til på Reykjanes-halvøya, ikke langt fra vulkanutbruddet. Rognleverandøren har derfor lagt planer for uforutsette scenarioer.

Benchmark Genetics har tre landbaserte anlegg på Island der de produserer stamfisk, laksefamilier og rogn. Mandag kveld startet vulkanutbruddet i Reykjanes-området, sørvest i landet, der Benchmark også holder til.

Selskapet har derfor fått på plass beredskapsplaner, i tilfelle noe uforutsett skulle inntreffe og endre situasjonen.

– Første prioritet er Benchmark Genetics Iceland sine ansatte, dernest driften, skriver Benchmark Genetics Norway på sin Facebook-side, og sender sine tanker til de innbyggerne og selskapene i Grindavik som er hardest rammet.

To av Benchmark sine anlegg på Island (markert med stjerne) ligger relativt nært vulkanutbruddet. Foto: Google Maps

Anleggene skal ikke være direkte berørt av vulkanutbruddet.

– Benchmark Genetics Iceland er ikke påvirket av vulkanutbruddet, melder selskapet, som har hovedkontor i Bergen.

Full beredskapsplan
Benchmark på Island har sikret seg reservekraft og tilgang til kritiske innsatsfaktorer som oksygen, fôr og olje, melder de. Dette for at produksjonen skal kunne fortsette uavbrutt, selv om infrastrukturen rundt anleggene «mot formodning» blir påvirket.

Islenderne har vært i beredskap i lengre tid. Siden 10. november har innbyggere i Grindavik-området vært evakuert på grunn av faren for vulkanutbrudd, som følge av flere jordskjelv i området i oktober og november.

Driften fortsetter
– Anleggene til Benchmark på Island er lokalisert utenfor risikosonen for de pågående vulkanske aktivitetene ved Grindavik. Alle våre ansatte er i trygghet, og driften ved anleggene – både for stamfisk og rogn – pågår fortløpende, skriver Benchmark.

De skriver videre at kunder fortsatt vil motta rogn til avtalt tidspunkt.

– Om flyplassen i Keflavik, mot formodning, skulle stenge, har vi allerede etablert ulike alternative utskipningsmetoder, basert på de vellykkede tilpasningene som selskapet gjorde under Covid-19 pandemien, melder selskapet.

Vulkanutbruddet pågår enda, men er avtagende, melder kringkasteren RÚV onsdag formiddag.

Ett av Benchmark sine landbaserte anlegg på Island. Foto: Benchmark Genetics