Kvalitet og bærekraft i alle ledd

Meninger
0

Soya er ikke soya. For bevisste forbrukere gjør det stor forskjell hva som puttes i fiskefôret, og hvordan det er produsert.

Folk blir stadig mer opptatt av hva de spiser. De vil vite at maten ikke har negativ effekt på helsa, på miljøet eller på dyrevelferden. Medieomtalen i det siste har gjort dette svært aktuelt for laksenæringen, og for alle som liker å spise laks.

Som produsent av soyaprotein er det lite vi kan gjøre med lakselus, fiskesykdom og feilaktig prosessering av fisk. Men vi kan sørge for at laksen får vokse med førsteklasses, næringsrikt fôr produsert på bærekraftig vis.

Laksen i norske merder og på norske fat er et produkt av flere lange verdikjeder. En av dem starter i Brasil. Her produseres soyaproteinet som utgjør en vesentlig del av laksens fôr. CJ Selecta er en av verdens største produsenter av slikt protein. Blant våre kunder finnes verdens største produsenter av fiskefôr.

Patricia Sugui

Førsteklasses laks er resultat av kvalitet og bærekraft i alle ledd. Når det gjelder soyaprotein til laksefôr, er en åker med soyabønner i Brasil første ledd. Så langt bak i kjeden kan det være vanskelig for både bedrifter og forbrukere å følge med, derfor er vi opptatte av å ha full kontroll og sporbarhet på våre produkter. Derfor er vårt samarbeid med hver enkelt bonde og jordbrukskooperativ så viktig.

Alle leverandørene til CJ Selecta garanterer at de ikke dyrker soya i Amazonas. Dette blir nøye fulgt opp og kontrollert, blant annet gjennom satellittovervåking. Avskoging på grunn av soyaproduksjon får mye internasjonal oppmerksomhet, med god grunn, men det er viktig å vite at det finnes soya-produsenter som CJ Selecta som er hundre prosent dedikert til avskogingsfri drift.

Bærekraftsarbeidet vårt omfatter naturligvis mye mer. Klimagassutslipp, energi- og vannforbruk, sosiale forhold og arbeidstakerrettigheter er viktige parametere som er gjenstand for nitid måling og oppfølging fra vår side.

Dokumentasjon og deling av informasjon står også sentralt. Det nytter ikke å være sporbar om ingen andre enn deg kan se sporene. For at forbrukerne skal ha tillit til at maten de spiser er ansvarlig produsert, må verdikjeden være en både åpen og lesbar bok. CJ Selecta tok nylig et langt steg i retning av dette med lanseringen av appen “Soy Trace™.

Med denne løsningen kan våre kunder følge produktene de kjøper fra oss steg for steg gjennom hele verdikjeden. De får vite på hvilken åker soyaen er dyrket, hvordan den er transporter til vårt raffineri og hvordan soyaproduktene er fraktet til dem. Soy Trace™ inneholder også informasjon om klimaavtrykk, miljøforhold og andre bærekraftforhold relatert til produktene.

Med nitid måling har vi lagt et viktig grunnlag for videre forbedring av vårt bærekraftsarbeid. Målet er klart. Vi ønsker å komme dit at vi kan tilby produkter som er fullstendig klimanøytrale, også medregnet utslipp fra transport av våre produkter fra Brasil. Vi følger med stor interesse utviklingen av utslippsfri skipsfart, som blant annet norske Yara står bak.

Mye soya fra Brasil er allerede garantert avskogingsfri. Snart kan den også være fullstendig klimanøytral.

Foto: Skretting