Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag på bærekraftig fôr. For å lykkes er det foreslått at det settes et mål å utvikle en sterk fôringrediensindustri. Vi vil derfor trekke frem mikrobiell produksjon som den råvaren som har størst potensial til å levere betydelig volum innenfor en rimelig tidshorisont, gitt at det tilrettelegges for en industriell skalering. I mikrobiell produksjon bruker man mikroorganismer i lukkede tanker og rør til å produsere proteiner og fett som kan inngå som fôringredienser.
Regjeringen har som ambisjon at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder. Den 15. november leverte ekspertgruppen et forslag til departementene om hvordan en skal arbeide videre med samfunnsoppdraget. Ekspertgruppen har følgelig foreslått en reduksjon av klimagassutslippene i matsystemene og bevaring av naturmangfoldet som et av tre hovedmål for oppdraget. Videre foreslår ekspertgruppen at det må være et mål å utvikle en sterk fôringrediensindustri i Norge.
Mikrobiell produksjon kan skaleres
Råvare basert på mikrobiell produksjon har et stort potensiale til å levere et betydelig volum innenfor en rimelig tidshorisont. NORCE har utviklet mikrobiell produksjon av alger, bakterier og gjær til fôrprotein og omega-3 i over 20 år. Fordi vi mener teknologien kan levere på samfunnsoppdragets betingelser og mål: Redusere klimagassutslipp og bevare naturmangfold, satser vi i NORCE videre på mikrobiell produksjon. Mikrobiell produksjon foregår i lukkede tanker og rør som begrenser risiko for utilsiktede utslipp. Den vil ikke kreve landarealer som er avsatt til matproduksjon. Det er et viktig poeng at grunnteknologien basert på fermentering allerede er skalert internasjonalt for blant annet proteinproduksjon til mat, og til produksjon av medisiner i farmasøytisk industri. I Norge er det flere selskaper som dyrker mikroalger både med fermentering og bruk av sollys for produksjon av oljer og pigmenter til fôr. Teknologien kan videre utnytte fornybare ressurser og sidestrømmer fra annen industri, slik som restråstoff og gass. Flere internasjonale selskaper har etablert kommersiell produksjon av protein fra naturgass og metan allerede, og det er en norsk aktør, Gas2Feed, som utvikler mikrobielt protein basert på CO2. Mikrobiell fôrproduksjon er en stor mulighet for ny verdiskaping og sysselsetting; etablering av en ny leverandørnæring av bærekraftig fôr i Norge vil gi nye arbeidsplasser, og kan gi grunnlaget for en ny eksportnæring. En ny fôrnæring vil også øke forsyningssikkerheten, som er blant de tre hovedmålet foreslått av ekspertgruppen.
En industrihistorie vi må lære av
På 90-tallet tok Equinor (daværende Statoil) initiativ til et prosjekt med å lage protein med naturgass fra metanolanlegget på Tjeldbergodden. Sammen med Nycomed (siden kjøpt opp av DuPont), etablerte Statoil selskapet Norferm og kjøpte en teknologi utviklet av Dansk Bioprotein basert på mikrobiell produksjon av protein med naturgass. Omtrent ti år senere var fabrikken etablert med en produksjonskapasitet på 900 000 tonn årlig, og ble raskt globalt anerkjent for storskalaproduksjon av protein. 1 tonn metan fra Heidrunfeltet gav 0,7 tonn biomasse som ble solgt som proteiningrediens til fiskefôr. Over 100 000 tonn produkt ble produsert, før kostnadene ble for store å bære for selskapet. Lave priser for produktet på grunn av konkurranse med fiskemel, usikkerhet i EUs godkjenning av produktene og produksjonsstabilitet var utslagsgivende for nedleggelse i 2006.
Etterspørsel må skapes
Historien viser at mange typer risikoer må håndteres parallelt. Prioritering av energibruk og areal i et politisk forankret verdihierarki blir viktig. Tydelighet i kvalifiseringsordningen for hva som er bærekraftig fôr, og målbare indikatorer blir derfor nødvendig. Avklaringer rundt fôrregelverket blir helt vesentlig. Disse forutsetningene er fremhevet i eksportgruppens rapport, og vil bidra til at historie ikke gjentar seg. Markedstiltak bør legges til som en forutsetning. Investeringer i produksjonskapasitet som kan gi større volum og lavere pris vil først komme med økt og forutsigbar etterspørsel fra næringen. Denne etterspørselen må skapes. Myndighetene må bidra med virkemidler for å fremme private investeringer i produksjonskapasitet. Politisk beslutninger, slik som et innblandingskrav av nye fôringredienser, vil være med på å drive dette fremover.
Friske virkemidler må til
Dersom samfunnsoppdraget også skal lykkes med mål om sysselsetting og verdiskaping trengs det friske midler til norske prosjekter. Tett samarbeid mellom FoU, industri, og brukere på tvers av grønn og blå sektor bør stimuleres for å nå målet om bærekraftig fôrproduksjon.